Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. travanj 2019.

Vijesti

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić

Zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić

Solin, 16. rujan 2018.

ČETVRTI NACIONALNI SUSRET HRVATSKIH KATOLIČKIH OBITELJI 2021. GODINE U LUDBREGU

Riječ zahvale na kraju Misnoga slavlja uputio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK

Riječ zahvale na kraju euharistijskoga slavlja Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 16. rujna 2018. uputio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić. Prisjetio se nekadašnjih velikih proslava u solinskom Prasvetištu: od onoga slavlja s Ivanom Pavlom II., u listopadu prije dvadeset godina, kad je ovdje s mladima pjevušio „Zdravo Djevo Kraljice Hrvata", velike tisućite obljetnice naše kraljice „Jelene slavne", koja tu počiva?! pa do ovoga Susreta obitelji. Podsjetio je na povijest nacionalnih susreta obitelji: godine 2011. u Zagrebu s papom Benediktom XVI. i godine 2015. u Gospinu svetištu na Trsatu.

„Završavajući ovo slavlje našeg trećeg susreta, dođe mi ponoviti Petrove riječi s Gore Preobraženja: 'Lijepo nam je ovdje biti'. Lijepo je slušati žubor rijeke Jadro, koja simbolizira naš hrvatski Jordan i naše Jadransko more koje svojom plavom bojom umiva bijelo kamenje, oblivenom crvenom krvlju tolikih mučenika ove nadbiskupije i čitave Domovine. Lijepo nam je i osjećamo se kod kuće s vama, drage i poštovane obitelji iz bliza i izdaleka, iz Domovine i iz inozemstva. Jer, vi ste 'pravi izvor života i razlog naše radosti' kako piše na logotipu ovoga susreta", kazao je predsjednik HBK.

Mons. Puljić zahvalio je Splitsko-makarskoj nadbiskupiji na čelu s nadbiskupom Barišićem i suradnicima koji su uložili puno truda i ljubavi u pripremi ovoga Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. Potom Vijeću HBK za život i obitelj na čelu s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i svim članovima Vijeća. A najveću zahvalnost uputio je očevima i majkama, obiteljima koje su po koncilskoj definiciji „prva škola društvenim vrlina" i „Crkva u malom" (FC 49). „Budite i ostanite 'intimna zajednica života i ljubavi' (GS 48) koja je prema Stvoriteljevu naumu u službi života i odgoja novih naraštaja (vidi FC 28-35). Bog vas blagoslovio a Marija, majka obitelji, neka bdije i prati vas kako bi bili trajna i živa slika samoga otajstva Crkve gdje se uči zajedništvu, poštivanju, ljubavi i solidarnosti. A uz to se naviješta i svjedoči da je ljudski život svet i nepovrjediv: Od začetka do naravnog svršetka. I treba ga braniti na svim područjima: kako na vjerskom i duhovnom, tako i na društvenom i zakonodavnom. I to svim sredstvima što nam ih na raspolaganje stavlja zauzeta ljubav. Obitelji su, naime, Božjim darom i izborom pozvane biti 'duhovno gnijezdo' i 'ognjište života'", kazao je mons. Puljić. Najavio je da će Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji biti 2021. godine u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji.

Apostolski blagoslov pape Franje prigodom Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji pročitao je tajnik Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj mons. Janusz Stanislaw Blachowiak.

Zazive Molitve vjernika čitali su: Jelena Odorčić (Gospićko-senjska biskupija), Tomislav Mikulec (Makedonija), Božana Blašković (Riječka nadbiskupija), Mirko Puđa (Banjolučka biskupija) i Anita Bošnjak (Đakovačko-osječka nadbiskupija). U prinosu darova vodu je prinijela obitelj Čelan (Splitsko-makarska nadbiskupija), obitelj Akšamović prinijela je kruh (Požeška biskupija), a vino je prinijela obitelj Samardžić (Porečko-pulska biskupija).

Euharistijsko slavlje završilo je hrvatskom himnom „Lijepa naša" i pjesmom „Zdravo, Djevo" u izvedbi Velikoga mješovitog zbora pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, uz pratnju splitskoga Brass quinteta te orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića. U zrak su pušteni baloni s hrvatskom, vatikanskom i zastavom Trećega nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

U tijeku slavlja brojni volonteri hodočasnicima su dijelili vodu, Liturgijski vodič kroz slavlje, kape i ostale uspomene na taj veličanstveni događaj. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: