Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. srpanj 2019.

Vijesti

Poznań, 16. rujan 2018.

VOLONTERSTVO JE PUT PREMA ČOVJEKOLJUBIVOSTI

Trećeg dana plenarnog zasjedanja CCEE-a u Poznańu održana je tiskovna konferencija Predsjedništva CCEE-a

U popodnevnim satima trećeg dana plenarnog zasjedanja CCEE-a u Poznańu u subotu, 15. rujna 2018. održana je tiskovna konferencija Predsjedništva CCEE-a na kojoj su sudjelovali predsjednik CCEE-a genovski nadbiskup kardinal Angelo Bagnasco te potpredsjednici CCEE-a westminsterski nadbiskup kardinal Vincent Nichols i nadbiskup Poznańa mons. Stanislaw Gadecki.

Kardinal Bagnasco je rekao kako je plenarno zasjedanje bilo podijeljeno na dva dijela. Prvi je bio tema solidarnosti, volonterstvo prije svega u crkvenoj zajednici i njegovoj ulozi u odgajanju savjesti, duša. Istaknuli smo da je solidarnost stav duše, pogled na svijet, odnose, taj duh taj unutarnji habitus poprima konkretni oblik u djelima dobročinstva. Solidarnost, supsidijarnost, sudjelovanje i drugo odgovara na taj stav duše. To zahtijeva djelo odgoja i formacije kojem nema kraja jer čitav je život put i škola, rekao je Bagnasco govoreći o solidarnosti i volonterstvu kao čovjekovu pozivu. Drugi dio zasjedanja bio je posvećen izražavanju solidarnosti na međunarodnom planu, odnosima među državama poglavito među Crkvama u Europi na polju volonterstva.

Kardinal Nichols je podsjetio kako je studija „Prema duhu volonterstva. Volonterstvo i Katolička Crkva u Europi" (Towards spirituality of volunteering. Volunteering and Catholic Church in Europe) predstavljena na zasjedanju pokazala kako vjerske organizacije predstavljaju treći najvažniji sektor volontiranja u Europi, nakon sporta i obrazovanja. Volonterstvo nas čini humanijima, izbjegavamo preko njega individualizam i povezujemo se s drugima, susrećemo se s drugima te također s ljudima iz drugih zemalja. K tome volontiranje jača vrijednost besplatnosti. To je put prema čovjekoljubivosti, istaknuo je Nichols. Istaknuo je i kako je volonterstvo vezano uz posebnu viziju društva. Slobodni volonterski rad je važan dio dobrog, funkcionalnog društva, ono ponovno uvodi iskustvo besplatnosti u društvo u kojem je darežljivost slabo prisutna i polako kao da se gubi. Potpredsjednik CCEE-a kardinal Nichols je također istaknuo veliku odgovornost vlada i administracija u jačanju solidarnosti kao jednog od ključnih kohezivnih elemenata društva i žitelja Europe.

Nadbiskup Gadecki podsjetio je kako se na njegov poziv plenarno zasjedanje CCEE-a ove godine održava u Poljskoj u povodu dva jubileja: 100. obljetnice ponovne uspostave neovisnosti Poljske te 1050. obljetnice osnutka prve biskupije u Poljskoj osnovanoj upravo u Poznanu. Istaknuo je kako tema solidarnosti ima osebujnu ulogu u poljskom društvu, u 19. stoljeću su se javila određena društvena gibanja iza kojih se krila isključiva težnja za ostvarivanjem određenih materijalnih probitaka a koja su vrijednost solidarnosti predstavljala kao antitezu kršćanstvu. Tek je pokret Solidarnost u 20. st. promijenio tu definiciju i motivaciju ističući solidarnost kao faktor integracije poljskog naroda i vrativši joj njezin izvorni značaj. Nema solidarnosti bez ljubavi, ona povezuje ljude, istaknuo je mons. Gadecki. Podsjetio je na rezultate spomenutog istraživanja prema kojem je više od 100 milijuna odraslih u Europi uključeno u volontiranje, od čega 22-23% čine mladi. Vjera je važna motivacija za volontiranje a među ostalim motivacijama se ističu želja pojedinaca koji se žele osjetiti korisnima, usavršiti svoje vještine i znanja, proširiti svoje obzore. Volonterstvo je prisutno izvan granica pojedine vjeroispovijesti u interkonfesionalnim oblicima volonterskog rada, rekao je mons. Gadecki istaknuvši kako volonterstvo služi prenošenju iskustava, suosjećanju, povezivanju s drugima. Bez molitve i formacije volonterstvo kršćanskog nadahnuća gubi na snazi, primijetio je.

Volonterstvo se izražava na mnogim područjima: na području života ali i smrti, u bolnicama gdje se rađaju djeca i hospicijima, zatim na području obitelji kao prostoru zahvaljujući kojem društva može rasti kao zdravo društvo, te na području vrijednosti slobode, rekao je mons. Gadecki istaknuvši pritom vjersku slobodu kao vrhunac slobode. Na kraju je spomenuo goruće pitanje migracije. Država, rekao je, može jamčiti financijska sredstva ali pomoć ne može doći do onih kojima je potrebna bez pojedinaca spremnih dragovoljno se posvetiti toj zadaći. (kta/ika)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: