Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. studeni 2018.

Vijesti

Palermo, 16. rujan 2018.

PAPA FRANJO NA MISI U PALERMU: NE MOŽE SE VJEROVATI U BOGA I BITI MAFIJAŠ

Na euharistijskom slavlju u Palermu povodom 25. obljetnice smrti blaženoga don Pina Puglisija, Papa je odlučno osudio mafiju

Papa Franjo je u subotu, 15. rujna 2018. u jutarnjim satima otputovao u jednodnevni apostolski pohod Siciliji, te se najprije zadržao u mjestu Piazza Armerina gdje se susreo s vjernicima, a potom helikopterom otišao u Palermo, gdje je slavio Misu u prigodi liturgijskoga spomena blaženoga oca Pina Puglisija i 25. obljetnice njegova preminuća. Don Pina Puglisija je na ovaj dan, upravo na njegov 56. rođendan, ubila mafija.

Tko mrzi brata i kaže da voli Boga, lažljivac je, jer poriče vjeru za koju kaže da ima, i to vjeru koja ispovijeda Boga koji je ljubav – rekao je papa Franjo u propovijedi na Misi na kojoj se okupilo oko 100.000 vjernika. Riječ mržnja valja izbrisati iz kršćanskoga života – istaknuo je. Ne može se vjerovati u Boga i ugnjetavati brata. Ne može se vjerovati u Boga i biti mafijaš. Onaj tko je mafijaš ne živi kao kršćanin, jer svojim životom huli Boga koji je ljubav. Danas nam trebaju muškarci i žene ljubavi, a ne muškarci i žene časti; – primijetio je Papa – potrebni su nam ljudi služenja, a ne ugnjetavanja. Trebaju nam muškarci i žene s kojima možemo zajedno hoditi, a ne težiti za moći.

Taj put zahtijeva istinsko obraćenje koje i mafijaško izražavanje i prijetnje pretvara u istinsko povjeravanje Gospodinu. Ako je mafijaška litanija: 'Ti ne znaš tko sam ja', ona kršćanska je: 'Trebam te'. Ako je mafijaška prijetnja: 'Platit ćeš mi to', kršćanska je molitva: 'Gospodine, pomogni mi voljeti' – napomenuo je papa Franjo te kazao – Zbog toga mafijašima kažem: promijenite se, braćo i sestre! Prestanite misliti na sebe i na svoj novac. (…) Ništa nećete moći ponijeti sa sobom. Obratite se na pravoga Boga Isusa Krista, draga braćo i sestre. To kažem vama, mafijaši; ako to ne učinite, sâm će vaš život biti izgubljen, i to će biti najgori poraz – kazao je Papa.

Onaj tko je svoj život proživio siromašno među siromasima svoje zemlje, i uvijek u darivanju i služenju, bio je otac Pino. Nije živio da bi se pokazao – rekao je Papa – nije živio od apela protiv mafije, a nije se ni zadovoljavao time da ne čini zlo, nego je sijao dobro. Gubitničkoj logici boga-novca otac Pino je suprotstavio ljepotu Boga-ljubavi – istaknuo je Sveti Otac te dodao da je pobjednički život don Pina bio obilježen osmjehom, čak i u trenutku smrti.

Prije 25 godina na današnji dan, kada je preminuo na dan svojega rođendana, okrunio je svoju pobjedu osmjehom; onim osmjehom zbog kojega nije mogao spavati njegov ubojica koji je rekao: „U tom je osmjehu bilo neke vrste svjetlosti“. Otac Pino je bio bespomoćan , ali je njegov osmjeh prenosio Božju snagu; nije to bio zasljepljujući bljesak, nego nježno svjetlo koje prodire u nutrinu i obasjava srce – napomenuo je papa Franjo.

Podsjećajući na primjer don Pina, Sveti je Otac istaknuo da nam je danas potrebno mnogo svećenika osmjeha, kršćana osmjeha, i to ne zato što neozbiljno shvaćaju stvari, nego zato što su bogati jedino radošću Božjom, jer vjeruju u ljubav i žive da bi služili. Don Pino je znao da riskira, ali znao je ponajviše i da prava opasnost u životu nije rizik, nego životarenje u udobnosti i prečicama – kazao je Papa te dodao da se ne smijemo zadovoljavati poluistinama. One ne mogu utažiti glad srca; ne čine dobro. Oslobodio nas Bog mišljenja da je sve dobro ako sam ja dobro; drugi neka se snađu. Oslobodio nas toga da vjerujemo da smo pravedni, a ne činimo ništa kako bismo se suprotstavili nepravdi. Oslobodio nas vjerovanja da smo dobri samo zato što ne radimo ništa loše. Dobro je ne činiti zlo. Ali, ružno je ne činiti dobro – govorio je jedan svetac (sv. Alberto Hurtado). Gospodine, podaj nam želju da činimo dobro; da tražimo istinu odbijajući laži; da izaberemo žrtvu, a ne lijenost; ljubav, a ne mržnju; oprost, a ne osvetu – kazao je Papa.

Sveti je Otac potom istaknuo također da smo pozvani izabrati hoćemo li živjeti za sebe ili darovati život, te ljubav ili samoljublje. Pobjednički život nije onaj čovjeka koji živi za sebe – objasnio je Papa te dodao – Nije život čovjeka koji potpuno zadovoljava svoje potrebe, iako u očima svijeta izgleda pobjednički. Kada se živi na egoističan način vezujući se za stvari, novac, moć i užitak, neizbježno se ide u susret porazu. Đavao, naime, ima otvorena vrata, srce se zbog egoizma umrtvi, i na kraju čovjek ostaje sam, s prazninom u nutrini. Za rješavanje zla u svijetu nisu potrebni novac i moć, jer – objasnio je Papa – novac i moć ne oslobađaju čovjeka, nego ga čine robom.

Pobjednički je život onaj koji je pokazao Isus koji preokreće pogrješne logike i modele, koje predlažu i reklame. Nije, dakle, – prema Papinim riječima – pobjednički život onaj čovjeka koji ima uspjeha, koji umnaža svoje prihode. Put koji je pokazao Isus put je ponizne ljubavi. Samo ljubav oslobađa u nutrini, i daje mir i radost – rekao je Papa te dodao – Istinska je moć služenje. A najsnažniji glas nije glas nekoga tko najviše viče, nego molitva. Najveći uspjeh nije vlastita slava, nego vlastito svjedočanstvo. Jedini mogući populizam, jedini kršćanski populizam – istaknuo je papa Franjo – jest slušanje i služenje narodu, bez vike, optuživanja i poticanja sukoba.

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15, 13). Te Isusove riječi, urezane na grobu don Puglisija, podsjećaju sve nas da je davanje života bila tajna njegove pobjede, tajna lijepoga života. Izaberimo i mi danas lijep život – potaknuo je na kraju papa Franjo. (kta/rv)


Foto: Vatican Media

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. studeni 2018.

    ANGELUS PAPA FRANCESCO 2018

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: