Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Vijesti

Jelaške, 15. rujan 2018.

ŽUPA JELAŠKE PROSLAVILA PATRON

Misno slavlje predvodio je župnik u Morančanima vlč. Ivo Paradžik

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna 2018. Župa Jelaške proslavila svoj patron. Misno slavlje predvodio je župnik u Morančanima vlč. Ivo Paradžik, a u koncelebraciji su bili župnik župe Jelaške vlč. dr. Pero Brkić i još četvorica svećenika, javlja nedjelja.ba.

U prigodnoj propovijedi vlč. Paradžik najprije je govorio o križu – o onomu koji nosi svaki čovjek i onomu koji je ljudima donio spas. U nastavku je tumačio legendu o nastanku svetkovine. Objasnio je kako je nakon osvajanja Svetoga križa u jednom trenutku on dospio u ruke Perzijanaca. Istočnorimski car Heraklije ratujući s njima, iznjedrio je čudesnu pobjedu.

On je tad kao pogodbu za mir zatražio da se kršćanima vrati Sveti Isusov križ. On sam na svojim ramenima donio ga je do Jeruzalema. Tamo se zbilo čudo. Na putu prema Kalvariji, zaustavila ga je viša sila – nije mogao proći kroz vrata koja su vodila na Golgotu. Od jeruzalemskog biskupa dobio je savjet da skine carsko odijelo i obuče siromaško. Kad je to učinio, uspio je u naumu. Nadovezujući se na te riječi, svećenik je kazao kako se čovjek mora spustiti i križu okrenuti da bi mu on donio spas.

Misnom slavlju bilo je nazočnonešto više od 50 vjernika koji su nakon proslave patrona priredili okrepu i druženje.

Kao priprava za patron župe, održane su devetnica i trodnevnica koje je predvodio župnik. Posjećenost tim zajedničkim molitvama nije bila velika, jer kako župnik kaže, tamošnji ljudi su navikli slaviti stari patron – Sv. Iliju tako da ih za Uzvišenje Sv. križa ne bude mnogo. Posljednjeg dana trodnevnice održan je put križa na kalvariji koja se nalazi ispod crkve.

Župa Jelaške nalazi se na području općina Zavidović i Olovo, smještena na proplancima uz rijeku Krivaju. Ime Jelaške spominje se u 14. i 15. stoljeću, a prije pada Bosne pod tursku vlast bile su u sastavu Kraljeve zemlje – Bobovac. Stara župa postojala je još u 15. stoljeću, njezin zaštitnik je bio Sv. Ilija, a pripadala je franjevačkom samostanu u Olovu. Nakon provale Turaka, župi se gubi trag. Godine 1623. ponovno se spominje u sastavu olovskog samostana. Godine 1924. uslišana je zamolba mještana područja Jelašaka i Dištice te je obnovljena stara župa Jelaške. Prvotni zaštitnik novoobnovljene župe bilo je Našašće svetog križa (3. svibnja), a potom je za patron župe uzeto Uzvišenje Svetog križa. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: