Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2019.

Vijesti

Zagreb, 14. rujan 2018.

„FRANJEVKE U SREDNJOVJEKOVNOJ HRVATSKOJ"

U suradnji s Vijećem franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavljena je knjiga franjevca trećoredca Petra Runje

U biblioteci „Hrvatska povjesnica" Glasa Koncila, u suradnji s Vijećem franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavljena je knjiga franjevca trećoredca Petra Runje, istaknutoga istraživača povijesti franjevaštva, glagoljaštva i posebice vlastite Provincije.

Riječ je o jedinstvenoj knjizi u kojoj se na više od dvije stotine stranica donose dragocjeni i prvi put na takav način obrađeni podaci o franjevkama u Hrvatskoj.

Tom knjigom autor je želio, kako ističe u uvodu, „ispraviti" stvarnu zapostavljenost „ženske komponente" u franjevačkom pokretu u srednjemu vijeku, a koja se zapaža kako u oskudnosti povijesne obrade tako i u samoj terminologiji. Knjiga ispravlja tu uočenu „nepravdu", neravnotežu u poznavanju i vrednovanju ženskog dijela franjevaštva.

Sastavljena je od četiri dijela, od kojih je prvi dio i najvažniji - obiluje podacima o počecima i procvatu srednjovjekovnoga ženskog redovništva u svim slojevima hrvatskoga društva, od plemkinja do pučanki, s dodacima o njihovoj pismenosti i naobrazbi. Obuhvaćen je naslovom „Procvat franjevaštva u hrvatskome puku" i opisuje klarise, samostanske trećoretkinje i trećoretkinje u svijetu. Drugi dio nosi naslov: „Žene i knjige". Treći je posvećen plemkinjama u Lici i redovnicama u Dalmaciji, a posljednji govori o služenju, čuvanju i njegovanju hrvatskoga jezika i latiničnog pisma među redovnicama u Dalmaciji.

Knjigu su doradili i opremili urednici s. Judita Čovo i fra Antun Badurina.

Fra Petar Runje (1938. - 2014.) franjevac je trećoredac glagoljaš koji je u svojoj redovničkoj Provinciji i Redu obnašao mnoge i značajne službe te bio odgojitelj sjemeništaraca i novaka, pastoralni djelatnik od Bibinja kod Zadra (župnik) do Pittsburgha i Astorije u New Yorku, gdje je utemeljio (i uz američka protivljenja) hrvatsku župu; provincijski tajnik i ekonom, dugogodišnji gvardijan (Zadar, Ogulin), generalni vijećnik Reda, asistent OFS-a, bolnički kapelan u Ogulinu itd. Rođen je u Karakašici kraj Sinja, preminuo u samostanu sv. Franje u Odri i sahranjen na Glavotoku (otok Krk).

Istražujući arhive, domaće i strane, nalazio je dragocjene, do tada nepoznate podatke koje je strpljivo slagao u slikovite mozaike. Osobito se usredotočio na 15. i 16. stoljeće trećoredske provincije, Zadra, zadarskih otoka (raširenost glagoljaštva i duhovni život), Like te usput mnogih osoba starije i suvremene povijesti: sluge Božjeg fra Mateja Mastilića Bošnjaka, fra Šimuna Klimantovića, Marka Marulića, fra Petra Turkalja, Branke Perković te brojnih poznatih i nepoznatih imena koja je nalazio u arhivima. Rezultat takvog marljivog i strastvenog istraživanja jest gotovo dvjesto članaka i četrnaest knjiga. Posljednje dvije, uključujući ovu, tiskane su postumno. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: