Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. travanj 2019.

Vijesti

Washington, 19. kolovoz 2018.

KARDINAL DI NARDO O ZLOSTAVLJANJIMA U PENNSYLVANIJI

„Suočeni smo s duhovnom krizom koja zahtijeva ne samo duhovno obraćenje nego i praktične promjene“, ističe predsjednik američke BK

Suočeni smo s duhovnom krizom koja zahtijeva ne samo duhovno obraćenje nego i praktične promjene kako bi se izbjeglo ponavljanje grijeha i propusta iz prošlosti koji su tako očiti – istaknuo je kardinal Daniel Di Nardo, predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, komentirajući izvještaj Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije o spolnom zlostavljanju maloljetnika od strane članova Katoličke Crkve u toj američkoj saveznoj državi, koje je objavljeno ranije ovoga tjedna.

Katolički je prelat u priopćenju objavljenom u četvrtak, 16. kolovoza, najavio plan koji će uključivati laike, stručnjake i Vatikan, a koji je artikuliran u obliku tri cilja i isto toliko kriterija. Svrha je tog plana ostvarivanje promjena koje su nužne kako bi se postigli visoki kriteriji sigurnosti, transparentnosti i odgovornosti u crkvenoj sferi. Plan će u studenom ove godine biti predstavljen skupštini biskupa u američkom gradu Baltimoreu, a k tomu je kardinal Di Nardo najavio da će otputovati u Rim kako bi plan predstavio Svetoj Stolici.

Prvi je cilj sveobuhvatna istraga o pitanjima koja se tiču nadbiskupa Theodorea McCarricka. Nužni su odgovori na ta pitanja kako bi se spriječilo ponavljanje i tako pomoglo da se u budućnosti zaštiti maloljetnike, sjemeništarce i druge ranjive osobe. Kardinal je najavio da će iz tog razloga pozvati Vatikan da provede apostolsku vizitaciju kako bi se odgovorilo na ta pitanja.

U priopćenju stoji kako je drugi cilj učiniti lakšim prijavljivanje zlostavljanja i neprikladnog ponašanja od strane biskupa, a također razvijanje i promicanje pouzdanih mehanizama prijavljivanja od treće strane, usavršavajući ili mijenjajući već postojeće instrumente. Konačno, treći je cilj poboljšanje procedura za rješavanje pritužbi na biskupe. Pritom će se za ostvarivanje tih ciljeva slijediti tri kriterija: istinska neovisnost od pristranosti ili utjecaja, poštivanje autoriteta u Crkvi i značajno sudjelovanje laika.

Predsjednik Američke biskupske konferencije na kraju se priopćenja ispričao i zatražio oprost za ono što su učinili njegova braća biskupi i on te za ono što su propustili učiniti. Priznao je kako je jedan od glavnih uzroka neuspjeh biskupskog vodstva. Američki je prelat upozorio da je riječ o moralnoj katastrofi, a dio te katastrofe je također činjenica da je bačena ljaga na tolike vjerne svećenike koji su stremili svetosti i služili s integritetom.

Čvrsto odlučujemo, uz pomoć Božje milosti, nikad to više ne ponoviti – istaknuo je kardinal dodajući da je svjestan kako je tim grijesima i propustima iz prošlosti ozbiljno narušeno povjerenje u biskupe. Bit će potrebno raditi na tome da bi se ponovno obnovilo to povjerenje – napomenuo je kardinal Di Nardo i zaključio – Ono što sam ovdje naznačio samo je početak; uslijedit će drugi koraci. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: