Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. srpanj 2019.

Izdvajamo

Poljaci pokraj Brčkog, 18. kolovoz 2018.

Sahranjen otac vrhbosanskih svećenika Mirka i Zlatka Ivkića

Misu zadušnicu u župnoj crkvi Sniježne Gospe u Poljacima predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

Na mjesnom groblju Mendeševac u župi Poljaci pokraj Brčkog, 17. kolovoza 2018. sahranjen je pokojni Niko Ivkić, otac vrhbosanskih svećenika Mirka, koji pastoralno djeluje u Austriji, i Zlatka Ivkića, župnika u Oštroj Luci-Boku.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi Snježne Gospe u Poljacima predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju pokojnikovih sinova svećenika Mirka i Zlatka i još 27 misnika te uz sudjelovanje ostalih od sedmero pokojnikovih sinova i kćeri, rodbine, časnih sestara i drugih vjernika.

Pozdrav kardinalu Puljiću i svima prisutnima te izraze sućuti pokojnikovoj rodbini uputio je župnika vlč. Mato Majić koji je ukratko podsjetio na životni put pokojnoga Nike rođenog 1929. godine u Podbarama i krštenog u župi Poljaci te vjenčanog 1955. godine s Mandom rođ. Mišić koja je preminula 13. prosinca 2017. godine. „Njegov vjernički život i njegovih sedmoro djece govore da vaš otac i naš subrat pokojni Niko ne ide Ocu nebeskome praznih ruku? Zahvalimo Bogu za njega što smo ga imali i ispratimo ga ljubavlju i molitvama“, kazao je župnik Majić.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić prisjetio se 1980. godine kada je, obavljajući službu duhovnika u sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, prvi put susreo pokojnog Niku i pokojnu Mandu i njihovu djecu u njihovoj kuću u Poljacima koja je tijekom rata oštećena i potom srušena. Dodao je da kao nadbiskup, kad god mu je moguće, nastoji doći na sahranu ne samo svećenika nego i njihovih roditelja jer su kao svećenici međusobno bratski povezani po ministerijalnom svećeništvu napominjući da postoji povezanost također po krsnoj milosti kao i krvna povezanost. Pošto je izrazio sućut, istaknuo je da svojim dolaskom želi probuditi vjeru u uskrsnuće mrtvih i život vječni. Napominjući da je današnji način življenja zasjenio pogled prema vječnosti i usmjerio čovjeka prema zemaljštini, kazao je da čovjek često zaboravi da će se ovaj zemaljski život jednog dana ugasiti.

„Zato vas danas ne želim tješiti lažnom utjehom nego utjehom Isusa Krista koji je proživio naš ljudski život, patnju, križ i iskustvo smrti. Ali Isus je kao Bogočovjek pobijedio smrt i nama ostavio nadu i jamstvo u uskrsnuće mrtvih. Samo je potrebno usvojiti ono čime nas na ovoj zemlji usmjerava“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je Isus za sebe rekao da je Put, Istina i Život. Dodao je da se danas riječ – vječnost rijetko koristi jer su ljudi okupirani onim što je prolazno zaboravljajući na vječno spasenje i kraljevstvo Božje. „Kada čovjek zna da živi za vječnost, onda je njegov život drugačiji“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na narodnu izreku da onaj koji češće misli na smrt, čestitije živi.

„Opraštajući se od zemnih ostataka pokojnoga Nike, mi vjerujemo da će njegovo tijelo, koje polažemo u zemlju, jednog dana uskrsnuti, a duša se nalazi pred licem Božjim“, rekao je kardinal Puljić izražavajući nadu da je pokojni Niko, prolazeći kroz zemaljske patnje, na određeni način prošao svoje čistilište te da je spreman za život vječni i zagrljaj Božje ljubavi. Potaknuo je sve nazočne da se svetim življenjem pripravljaju za dan kad će zakoračiti u vječnost.

Na kraju Svete mise vlč. Zlatko je zahvalio u ime braće i sestara i cijele obitelji kardinalu Puljiću, svećenicima a posebno župniku Majiću, časnim sestrama, rodbini, njegovim župljanima iz Oštre Luke i Boka te vjernicima iz župa u kojima je prije djelovao Vidovice i Žepče i svim drugima. Zahvalio je i osoblju doma i bolnice gdje je posljednjih osam mjeseci boravio njegov otac. Kazao je da je prigodom posljednjeg posjeta njegov otac smireno i radosno zahvalio Bogu da su njegova djeca dobro. Zahvalio je pokojnom ocu i majci za sve što su učinili ističući da su ponosni na način kako su ispunili svoju životnu zadaći te izrazio čvrstu vjeru da će se s njima susresti kod Boga. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: