Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Gradačac, 23. srpanj 2018.

ŽUPLJANI I ČASNE SESTRE IZ UGANDE HODOČASTILI KRIŽNIM PUTEM DRINSKIH MUČENICA

U okviru proslave 150. obljetnice župe Gradačac

Župa sv. Marka Evanđelista u Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, ove godine slavi 150 godina od osnutka i tim je povodom 21. srpnja 2018. organizirano hodočašće u spomen pet Drinskih mučenica, sestara reda Kćeri Božje ljubavi.

U hodočašću su sudjelovali župljani predvođeni župnikom vlč. Markom Hrskanovićem, te pet sestara koje pripadaju redu Kćeri Božje ljubavi, a koji ove godine također obilježava 150. obljetnicu postojanja.

Župljanima je bilo osobito drago što su imali čast hodočastiti s misionarkom Vedranom Ljubić te dvjema sestrama iz Ugande, Fedrick Komugishom i Olivijom Tumushabe. Tijekom križnog puta s njima su bile i sestre Zvonimira i Davorka iz Sarajeva te su im pripovijedale o sestrama mučenicama koje su svoj život dale zbog svjedočenja o svojoj vjeri u burnim vremenima na početku Drugog svjetskog rata.

Hodočasnici su se najprije zaustavili na Palama, gdje su ih dočekali župnik, vlč. Fabijan Stanušić i dva bivša gradačačka župnika, Miroslav Agostini i Anto Burić, kao ugodno iznenađenje. Velečasni Stanušić pripovijedao je o župi Pale i o poslanju koje su časne sestre imale u tom brdovitom mjestašcu tijekom 20. stoljeća. U paljanskoj drvenoj crkvici na hodočasnike je poseban dojam ostavio drveni reljef na kojem su prikazane naše Drinske mučenice. Reljef je izradio akademski kipar Bojan Samardžić rodom s Pala, na komadu drveta jasena kojeg je pronašao u rijeci Drini.

Nakon molitve i okrjepe hodočasnici su se zaputili prema Goraždu i zadnjoj postaji križnog puta pet časnih sestara koje su nastradale od razularenih četnika u prosincu 1941. godine. U Goraždu su hodočasnici prvo posjetili zgradu u kojoj su časne sestre bile zatočene prije svoje okrutne smrti. Danas je ta zgrada osnovna škola, a prostorija u kojoj su mučenice bile zatočene danas je učionica na drugom katu. Vlč. Hrskanović i hodočasnici, potreseni onim što su čuli o zadnjim satima života mučenica, pomolili su se u toj učionici, a potom, uz paljenje svijeća, i ispred spomen-obilježja, te su bacili pet crvenih ruža u rijeku Drinu u znak sjećanja na sestre. Zadržali su se na obali rijeke u razmišljanju o žrtvi koje su te sestre podnijele svjedočeći o svojoj vjeri i ostajući ustrajne u služenju Katoličkoj crkvi.

Hodočasnici su u školi također zastali kod jednog natpisa: "U svjetlosti budućnost" koji se prema kazivanju sestre Davorke tamo pojavio znakovito tijekom procesa beatifikacije časnih sestara, a nitko ne zna kako je taj natpis ondje nastao.

Na kraju boravka u Goraždu hodočasnike je dočekao župnik Franjo Tomić u mjesnoj crkvi gdje je održana Misa za njihove nakane.

Gradačački župljani i sestre Uganđanke vratili su se navečer u Gradačac puni dojmova i okrjepljeni molitvama te ispunjeni zadovoljstvom što su mogli hodočastiti u čast pet blaženih sestara Drinskih mučenica. (kta/m.š.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: