Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Vijesti

Radunice, 19. srpanj 2018.

11. LJETNI EKUMENSKI KAMP "FRIEDENSGRUND BIH"

Kamp je okupio 30 mladih katolika i pravoslavaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine

U subotu, 14. srpnja 2018. u župi sv. Ane u Radunicama, započeo je ljetni ekumenski kamp mira Friedensgrund BiH, u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Kamp, koji je dio aktivnosti međureligijskog projekta Koračajmo zajedno, okupio je 30 mladih katolika i pravoslavaca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, s ciljem njihovog međusobnog upoznavanja i otkrivanja zajedničkih vrijednosti koje su važne u izgradnji mira u Bosni i Hercegovini.
Na samom početku programa, sudionike su pozdravile koordinatorice projekta Koračajmo zajedno Nadežda Mojsilović i Marija Puljić, koje su predstavile cilj te program i pravila boravka u kampu. Također su mlade pozdravili i vršnjački edukatori koji su pripremili bogat i sadržajan osmodnevni program, kao i Dominika Derewecka iz Švicarske, volonterka zajednice Taize. Dominika je predstavila sudionicima i međunarodnu kršćansku ekumensku zajednicu Taize, koja djeluje u istoimenom selu u Francuskoj. U nastavku je uslijedila igra upoznavanja te podjela u male skupine.
Prvi dan kampa završen je zajedničkom molitvom u duhu Taize-a, uz blagoslov vlč. Šime Maršića, ravnatelja Centra za mlade Ivan Pavao II.

U nedjelju, 15. srpnja drugi dan kampa Friedensgrund započeo je interaktivnom radionicom Identitet koju je predvodio vršnjački edukator Strahinja Savić tijekom koje su sudionici imali priliku upoznati se sa spektrom identiteta koji čine svakoga od nas te uvidjeti kako je svaka osoba posebna na sebi svojstven način, ali kako zapravo ima dovoljno prostora za sve različitosti.
U prijepodnevnim satima svi sudionici su sudjelovali na katoličkoj pučkoj Misi u crkvi sv. Ane u Radunicama, koju je predvodio ravnatelj Centra vlč. Maršić. Uz prigodnu propovijed koju je izrekao vlč. Maršić, o svom vlastitom iskustvu vjere i otkrivanju vrijednosti drugoga i drugačijeg kroz ekumenske i međureligijske aktivnosti za mlade progovorile su vršnjačke edukatorice projekta Koračajmo zajedno Deana Relatić i Duška Kovačević. Poslijepodnevni sati su protekli u navijačkom duhu prateći finale Wimbledona, kao i finale Svjetskog nogometnog prvenstva.
Tijekom cijelog kampa sudionici su podijeljeni u četiri skupine, koje nose naziv prema zemljama koje imaju većinsko katoličko ili pravoslavno stanovništvo. Tako je prva tematska večer protekla u znaku Grčke, te su sudionici imali priliku uživati u hrani karakterističnoj za Grčku, čuti zanimljivosti o ovoj zemlji te plesati tradicionalni ples sirtaki. Potom je uslijedila timska igra „Poštar“.
Drugi dan kampa završio je molitvom u duhu „Taizea“, na kojoj se mladima pridružio i jerej Mladen Drobnjak, voditelj Pravoslavnog centra za mlade Sveti Petar Sarajevski u Istočnom Sarajevu.

Treći dan, 16. srpnja započeo je zajedničkom molitvom u duhu Taizea, a potom je uslijedilo uključivanje sudionika u radne akcije koje su imale za cilj pružiti priliku mladima da kroz konkretan angažman spoznaju na koji način malim pothvatima mogu biti nositelji mira u lokalnim zajednicama. Podijeljeni u skupine, posjetili su tri starice u Radunicama s kojima su razgovarali, a zatim im ponudili pomoć u uklanjanju korova i trave, slaganju ogrjeva te čišćenju unutarnjeg životnog prostora.
U poslijepodnevnim satima, sudionici su prolazili kroz ciklične radionice pod vodstvom vršnjačkih edukatora Stefana Terzića i Deane Relatić. Prva radionica je imala svrhu probuditi svijest kod sudionika o vlastitim predrasudama te poučiti ih na koji način oni mogu doprinijeti nadilaženju predrasuda i stereotipnog razmišljanja, kao i povećanju tolerancije. Tijekom druge radionice, sudionici su kroz vježbu „Most“ mogli uvidjeti nužnost zajedničkog rada i međusobne suradnje kako bi se postigao cilj od kolektivne društvene važnosti, u ovom slučaju suživot, tolerancija i mir u njihovoj vlastitoj zemlji.
U nastavku je vršnjački edukator Strahinja Savić održao praktičnu vježbu za sudionike, pod nazivom Social media challenge, tijekom koje im je govorio o utjecaju društvenih mreža na kreiranje pozitivnog ili negativnog ozračja, te im dao upute za korištenje društvenih mreža za širenje pozitivnih priča tijekom trajanja kampa.
Budući da su sudionici podijeljeni u skupinama koje nose naziv po državama, ova večer je bila rezervirana za program koji je pripremila skupina Italija. Tako su se na kreativan način u izvedbi članova ove skupine ostali sudionici imali priliku upoznati sa zanimljivostima ove države te uživati u večeri u duhu talijanske kulture. U nastavku je uslijedila filmska večer kada su sudionici mogli pogledati jedan od najpoznatijih talijanskih filmova Život je lijep.

Četvrti dan kampa, 17. srpnja sudionici su kroz duhovne sadržaje, edukaciju i zabavu nastavili otkrivati mogućnosti vlastitog djelovanja na polju izgradnje mira.
Tako je u jutarnjim satima održana radionica Volonterizam u službi mira, koju je vodio vršnjački edukator Antonio Topalović. Kroz interaktivnu radionicu sudionici su imali priliku promišljati o volontiranju kao ljudskoj djelatnosti te vrijednostima na kojima se ono temelji. Također su kroz razgovor u malim skupinama kreirali ideje za volonterske projekte koje bi proveli zajedno mladi različitih vjeroispovijesti u svojim lokalnim zajednicama te na taj način konkretnim primjerom pokazali važnost suživota, međusobnog uvažavanja i pomoći.
U prijepodnevnim satima mlade je posjetio načelnik Općine Žepče gospodin Mato Zovko, koji im je poručio da kroz međusobno upoznavanje tijekom kampa otkrivaju bogatstvo koje Bosna i Hercegovina posjeduje u različitostima te da uistinu budu kreatori pozitivnog ozračja. Ravnatelj Centra za mlade vlč. Šimo Maršić i župnik u Radunicama vlč. Ilija Orkić zahvalili su načelniku za njegovu podršku ovom, ali i ostalim kampovima u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., koji se već dvije godine organiziraju u Radunicama - općina Žepče.
U nastavku dana sudionici su sudjelovali u kreativnoj radionici prilikom koje su izrađivali narukvice prijateljstva koje će posljednji dan pokloniti jedni drugima te se zatim zabavljali kroz spektar igara - Camp rally, koje su imale za cilj razvoj timskog duha.
U večernjim satima, upriličen je razgovor s pravoslavnim sveštenikom Mladenom Drobnjakom i župnikom vlč. Orkićem. Vlč. Ilija je najprije mladima ukratko predstavio svoje iskustvo djelovanja kao župnika u Radunicama, dok je otac Mladen progovorio o Pravoslavnom centru za mlade Sv. Petar Sarajevski u Istočnom Sarajevu, kao i o svom iskustvo kampa Friedensgrund, čiji je sudionik bio kada je ovaj kamp po prvi put organiziran u Bosni i Hercegovini. Mnoštvom pitanja sudionici su pokazali zainteresiranost za različite teme o kojima su svećenici naposljetku govorili iz vlastitih perspektiva. Dan je okrunjen zajedničkom molitvom u duhu Taize-a, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    22. ožujak 2019.

    Udienza a dirigenti e soci del Centro Turistico Giovanile

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: