Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

12. srpanj 2020.

Vijesti

Rim, 13. srpanj 2018.

FRANCUSKI BISKUP O SVJETSKOM PRVENSTVU U RUSIJI

Uoči finalne utakmice između Hrvatske i Francuske francuski biskup Dominique Lebrun, koji je trinaest godina bio nogometni sudac, razgovarao za agenciju SIR

Uoči finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji u kojoj igraju Hrvatska i Francuska talijanska katolička novinska agencija SIR objavila je razgovor s francuskim biskupom Rouena mons. Dominiqueom Lebrunom, koji je trinaest godina bio sudac Francuskoga nogometnog saveza. U dobu u kojem se nogomet sve više komercijalizira ne smijemo zaboraviti da je sport igra, poručio je biskup Lebrun.

U telefonskom razgovoru s novinarkom SIR-a Marijom Chiarom Biagioni biskup Lebrun izrazio je oduševljenje prolaskom Francuske u finale Svjetskog prvenstva gdje će igrati s Hrvatskom. „Bila je prava radost vidjeti francusku momčad nakon teškoća kroz koje je prolazila prije nekoliko godina, kako daje iznova najbolje od sebe, zahvaljujući također tome što ima mlade igrača", rekao je biskup komentirajući polufinalnu utakmicu između Francuske i Belgije. Rekao je da mu se posebno svidjelo prvo poluvrijeme u kojem je bilo vrlo malo žutih kartona. „Bio sam sudac i jako mi je drago vidjeti kad na terenu vlada poštivanje", dodao je.

Novinarka je u razgovoru podsjetila kako je Papa u nedjeljnom Angelusu pokušao utješiti Brazilce zbog poraza od Belgije u četvrtfinalnu. Biskup je izrazio i žaljenje što su velike nogometne reprezentacije poput Argentine i Brazila ispale u osmini finala odnosno četvrtfinalu. „U polufinalu su ostale samo momčadi četiriju europskih zemalja. Reprezentacije južnoameričkih zemalja nisu se uspjele dalje plasirati. Ali to je dio nogometa: nikad se ne zna točno zašto se takve stvari događaju", rekao je biskup. Biskup je izrazio žaljenje što je kasnije i Belgija ispala. „Bilo bi lijepo da su pobijedili. Nadali smo se da ćemo u finalu igrati s Engleskom kako bismo sklopili prijateljstvo s tim narodom koji napušta Europu", rekao je francuski biskup.

Na pitanje koju poruku, po njegovu mišljenju, šalje ovo Svjetsko prvenstvo, biskup je odgovorio: „Sport je igra. Ne smijemo to nikada zaboraviti, premda igraju profesionalci i milijarde se okreću u nogometu. Ali to je igra u koju su uključeni ljudi iz cijeloga svijeta. Nogomet je aktivnost koja traži od igrača na terenu da dadne sve od sebe. Traži besplatnost. Može se činiti paradoksalnim govoriti tako u vremenu u kojem je nogomet silno komercijaliziran, u kojem se okreću novčani iznosi koji se mjere milijardama, ali ta besplatnost je utkana u sport. Nogomet k tome pobuđuje u nama veoma snažne osjećaje pripadnosti i sudjelovanja. Dotiče nam srce, pa i najveće dubine našeg bića. Može stoga biti vrlo duboka škola života koja uči i pita: što možemo dati drugima? Kako se odnosimo prema drugima? Možemo li biti tim i biti protivnici bez nasilja, kako bismo zajedno gradili, svaki sa svojim talentima i sposobnostima, lijepu igru?", rekao je na kraju razgovora biskup Lebrun. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: