Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Port-au-Prince, 13. srpanj 2018.

CRKVA NA HAITIJU SA ZABRINUTOŠĆU PRATI RAZVOJ SITUACIJE U ZEMLJI

U svojem su priopćenju biskupi osudili nasilje izrazivši sućut zbog žrtava

Na Haitiju napetost je ovih dana i dalje velika, događaju se nasilni prosvjedi i sukobi zbog odluke Vlade o povećanju cijene goriva. Prosvjedi su započeli 6. srpnja i prouzročili nekoliko žrtava. Izvršna vlast, koja je opravdavala odredbu s potrebom usklađivanja državnog proračuna, 7. srpnja je povukla odluku, ali to nije umirilo prosvjede. Nastavljeno je pljačkanje trgovina, supermarketa i hotela, raširili su se nasilje i prosvjedi.

Crkva na Haitiju zabrinuto prati razvoj situacije, a u svojem su priopćenju biskupi osudili nasilje izrazivši sućut zbog žrtava, te su naglasili: Ne možemo ni na koji način poticati ubijanje, uništavanje i pljačkanje privatnog i državnog vlasništva koje treba biti opće dobro. Podsjećamo da uništavati i paliti nikada nije bilo rješenje. Naprotiv, stvara više nezaposlenosti i plaši one koji žele ulagati u zemlju kako bi stvorili radna mjesta.

Prema mišljenju biskupa, međutim, nije dovoljno zaustaviti se na posljedicama situacije, nego treba ići na uzroke i naći rješenje koje će dovesti zemlju do stabilnosti i mira; materijalnog, društvenog, gospodarskog, kulturnog i duhovnog razvoja. U svezi s tim biskupi su pozvali na odgovornost haićansku vladajuću klasu istaknuvši: Narod već desetljećima previše pati. Ljudi žive u bijedi i više to ne mogu podnositi. Već dugo vremena želi promjenu i zato želi Vladu koja će moći slušati njegov vapaj boli i stvarno raditi za njegovo dobro.

Biskupi su uputili apel „svim živim snagama u zemlji“ da doprinesu "konstruktivnom dijalogu" za budućnost i razvoj Haitija, te su se obratili međunarodnoj zajednici tražeći potporu koja odgovara "stvarnim potrebama većine haićanskog naroda". Crkva je sa svoje strane "spremna nastaviti činiti sve što je moguće kako bi pomogla ljudima da promijene svoje uvjete života".

Na tešku se situaciju na Haitiju 27. lipnja osvrnuo i predsjednik Haićanske biskupske konferencije, nadbiskup Launay Saturné, tijekom mise na stadionu Sylvio Cator u Port-au-Princeu za blagdana Gospe od brze pomoći, zaštitnice Haitija, te 75. obljetnice posvete otoka Blaženoj Djevici Mariji. U propovijedi koju je održao u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, uključujući i predsjednika Jovenela Moisea, nadbiskup je osudio zla koja uništavaju zemlju, kao što su korupcija, nesigurnost, nepravda, nezaposlenost i pozvao vjernike da mole kako život na Haitiju ne bi bio sama nesreća. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: