Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Gumjera, 12. srpanj 2018.

LITURGIJSKIM SLAVLJEM OBILJEŽENA 75. GODIŠNJICA MUČENIČKE SMRTI VLČ. ANTE DUJLOVIĆA

Misu je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki

U srijedu, 11. srpnja 2018., na temeljima župne crkve Uzvišenja sv. Križa u župi Gumjera, u prnjavorskom dekanatu slavljena je koncelebrirana Sveta misa u povodu 75. godišnjice mučeničke smrti mladoga župnika te župe vlč. Ante Dujlovića.

Misu je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, u koncelebraciji s mons. Vladom Lukendom, župnikom prnjavorskim i upraviteljem Gumjere, mons. Ivicom Božinovićem, ekonomom Banjolučke biskupije, ravnateljem KŠC-a „Blaženi Ivan Merz“ te župnikom „svetišta Male Terezije“ u Presnačama, mons. Stefanom Dombajem, članom Istraživačke komisije legničke biskupije u istražnom procesu za proglašenje blaženim vlč. Ante Dujlovića. Na Misi su sudjelovali i službeni predstavnici Istraživačke komisije iz Poljske te grupa vjernika hodočasnika iz župa Prnjavor, Petrićevac, Banja Luka i Ivanjska.

Na početku Mise biskup Komarica je zahvalio Bogu i svim nazočnima, što može slaviti Misu na istom mjestu gdje je ona slavljena kroz 43 godine postojanja župe.

U prigodnoj propovijedi biskup Komarica je najprije podsjetio kako je prije dva tjedna predslavio koncelebriranu Misu u rodnoj župi vlč. Ante Dujlovića u povodu 104. obljetnice njegova rođenja, te dodao: „danas, u ovoj župi Gumjera osnovanoj prije 115 godina, a opustjeloj prije 72 godine uslijed naređenog iseljivanja župljana poljskog porijekla u njihovu matičnu domovinu Poljsku, mi na temeljima ovdašnje župne crkve slavimo također Svetu misu u povodu rođenja za Nebo mladog i poletnog župnika ove iste župe, vlč. Ante.“

Pojasnio je kako su odseljeni poljski katolici - tijekom svih dosadašnjih desetljeća s velikom ljubavlju gajili uspomenu na svoga mladog župnika, ubijenog iz mržnje na Katoličku Crkvu i na Evanđelje, a koji je svjesno i odlučno stao u obranu Božjih zapovijedi i duhovnog dobra povjerenih mu Kristovih vjernika. O tome se mogao i sam temeljito osvjedočiti prilikom svojih - osobito zadnjih godina - pohoda župama brojnih iseljenih Poljaka iz Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica je naveo osnovne karakteristike života i dušobrižničkog, vrlo zauzetog i savjesnog djelovanja mladog župnika Dujlovića tijekom dramatičnog vremena u Drugom svjetskom ratu kada se sa svojim župljanima bio našao na teritoriju između partizana s jedne strane i četnika s druge strane. Biskup Komarica je župnika Antu Dujlovića stavio - u duhu poruke papā o mučenicima 20. stoljeća - kao uzor postojanosti svakog kršćanina u vjernosti Kristu i zadaći koju dobije u Crkvi.

Na kraju Mise je biskup Komarica predmolio molitve za sve preminule članove Gumjerske župe.

Nazočnima se zatim obratio i mons. Dombaj protumačivši dosadašnji rad biskupijske Komisije i iznijevši dragocjene podatke o svetačkom životu mladog svećenika Ante Dujlovića.

Kongregacije za proglašenje svetih je već dala odobrenje za pokretanje procesa za ubijenog župnika Antu Dujlovića te za još trojicu ubijenih svećenika Banjolučke biskupije s početka rata 1941. godine vlč. Maximilijana Waldemara Nestora, župnika župe Drvar-Bos. Petrovac, vlč. Juraja Gospodnetića, župnika župe Bos. Grahovo i vlč. Krešimira Barišića, župnika župe Krnjeuša kod Bos. Petrovca. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: