Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Radunice, 12. srpanj 2018.

OPĆA SPECIJALIZACIJA ANIMATORA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

U župi Radunice u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Svetom misom, koju je predvodio ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. Šimo Maršić, u župi svete Ane u Radunicama u subotu, 7. srpnja 2018. započela je Opća specijalizacija animatora u okviru programa Mladi za mlade, koja će trajati do petka, 13. srpnja.

Budući animatori, njih 35-ero iz nekoliko župa Vrhbosanske nadbiskupije i Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, koji su uspješno prošli prethodni program i sudjelovali na četiri formacije, upoznati su s programom specijalizacije i pravilima ponašanja i funkcioniranja na kampu.

Sudionici su iskazali spremnost za učenje, svladavanje novih vještina i usavršavanje rada s grupom te stjecanje predznanja za promoviranje i organiziranje postojećih i osmišljavanje novih aktivnosti na župama.

Tijekom večeri mladi su imali priliku slušati o specifičnostima i metodama rada s različitim dobnim skupinama, karakteristikama svakog pojedinog životnog razdoblja, a koje animatori mogu iskoristiti za dobrobit svog rada te o vještinama prezentiranja i tajnama pripreme uspješne prezentacije.

Večernjom molitvom koju su pripremili sudionici specijalizacije na temu Ljubav uspješno je završen drugi dan specijalizacije animatora. Sunčani nedjeljni dan bio je ispunjen radionicama, ali i druženjem i plesovima. Sudionicima je predstavljena molitvena radionica te prilika da kroz praktični rad u sljedećih nekoliko dana osmišljavaju večernje molitve s određenom tematikom. Nakon radionice i probe pjevanja, slavljena je Sveta misa zajedno sa župljanima.

Pored ohrabrujućih riječi koje je budućim animatorima u propovijedi uputio ravnatelj Centra za mlade vlč. Maršić, dvoje animatora svjedočilo je o osobnom iskustvu vjere i Crkve, povjerenom im poslanju rada sa mladima te ulozi Centra za mlade u izgradnji njihove duhovnosti, osobnog, profesionalnog i društvenog života.

Daljini program specijalizacije animatora ovoga dana sadržavao je radionice Stilovi vođenja, Planiranje, Ministranti i Krizmanici.

Mlade je posjetio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski koji je svojim poticajnim riječima okrunio sve ono što su sudionici tijekom dana kroz teoretski i praktični rad usvojili. Kardinal je naglasio važnost uloge animatora u župnim zajednicama te potaknuo sudionike da se bore sa izazovima današnjice i budu graditelji Kristove crkve.

Tijekom večeri sudionici su uživali u zabavnom programu i pokazali svoj timski i natjecateljski duh.

U Župi sv. Ane u Radunicama uspješno je završen i treći dan opće specijalizacije animatora čiji program nije uspjela narušiti ni cjelodnevna kiša. Sudionici specijalizacije dan su započeli Svetom misom s molitvama za uspješan i produktivan rad i dan.

Tijekom prijepodnevnih sati, slušali su radionicu Animator – poziv i poslanje, unutar koje je na određen način sumirano sve ono što je zadaća jednog animatora, s naglaskom na usmjeravanje animiranja na potrebe i za dobrobit skupine u kojoj animator djeluje. Sudjelovali su i u kreativnoj radionici čiji je cilj predstaviti kreativni rad kao metodu za obradu određene teme, posebno u radu sa djecom. Tako su tijekom radionice sve grupe izrađivale različite rekvizite, ukrase i cvijeće. Aktivno su proveli vrijeme i učeći nove plesove tijekom plesne radionice, a poslijepodne su podijeljeni u dvije grupe, ovisno o prethodno iskazanoj želji za rad s djecom ili mladima paralelno odslušali dvije radionice, o radu sa krizmanicima i prvopričesnicima.

Tijekom radionice o radu sa krizmanicima, pokušali su zajedno sa instruktorima osmisliti i kreirati strategije za zadržavanje mladih aktivnim članovima Crkve i nakon sakramenta krizme, dok su za vrijeme radionice o radu s prvopričesnicima svjedočili zanimljivim načinima obrade vjerskih tema na način blizak djeci te dobi, odnosno onima koji se pripremaju za sakrament pričesti.

Budući da je komunikacija osnova uspješnog animiranja, ali i generalno međuljudskih odnosa, utvrdili su tijekom komunikacijske radionice osnove verbalne i neverbalne komunikacije, osnove suvoditeljstva i komunikacije unutar tima animatora, ali i između animatora i mladih koje animira. Pored probe pjevanja, večernji dio programa obilježile su natjecateljske igre između grupa tijekom kojih su se sudionici opustili, jačali timski duh, i aktivno završili ovaj sadržajan i ispunjen dan.

Večernjom molitvom u crkvi svete Ane u uspješno je završen četvrti dan opće specijalizacije animatora. Sudionici kampa tijekom dana imali su priliku naučiti o novim metodama predstavljanja određene teme na zabavan, ali poučan način kroz radionicu Učenje kroz zabavu.

Kroz Biblijsku radionicu razgovarali su s instruktorima o Bibliji kao osnovnoj literaturi koja kršćanskim animatorima treba biti polazište i utemeljenje rada te su pripremali dramske prikaze na temu određenih tekstova iz Biblije. Kroz sportsko-rekreacijsku radionicu sudionici su se susreli s dosta igara koje mogu iskoristiti u radu na župi, ali i kao osnovu za nove ideje.

Tijekom radionice Timski rad jačali su svoj timski duh i uvidjeli važnost zajedništva i zajedničkog djelovanja kako bi jedna zajednica bila funkcionalna i uspješno išla prema određenom cilju.

Večer je obilježio Show magazin koji su instruktori osmislili za sudionike, a tijekom kojeg su svi uživali i na zabavan način završili ovaj treći dan programa specijalizacije animatora, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: