Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Zagreb, 12. srpanj 2018.

NOVI GLAS KONCILA

Pod glavnim naslovom „Kršćani jesu i neka budu u punom smislu građani" tematizira susret pape Franje s poglavarima istočnih kršćanskih Crkava i kršćanskih zajednica na Bliskom istoku

Novi broj Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 15. srpnja, pod glavnim naslovom „Kršćani jesu i neka budu u punom smislu građani" tematizira susret pape Franje s dvadesetak poglavara (ili njihovih predstavnika) istočnih kršćanskih Crkava, bilo nekatoličkih bilo katoličkih, i kršćanskih zajednica prisutnih na Bliskom istoku. Bliski istok bez kršćana više ne bi bio Bliski istok, ne može se uzdizati glas kako bi se govorilo o miru, a istodobno potajno provoditi neobuzdanu utrku u naoružavanju, neke su od poruka Svetoga Oca.

Kršćanska i diplomatska ljubav prema Hrvatskoj – naslov je komentara zamjenika glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića, posvećen preminulomu predsjedniku Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog kardinalu Jean-Louisu Tauranu. „Prelazak u vječnost kardinala Taurana podsjeća na sav trud i ljubav koju su crkveni vizionari iz svijeta ulagali da se u Hrvatskoj očuva dostojanstvo svih njezinih građana, da slobodno živi katolička vjera te da, najzad, opstanu hrvatska država i svi njezini ljudi", napisao je među ostalim Stanić.

O nacrtu prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti govori u intervjuu predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić,

Novinar Ivan Tašev napravio je reportažu iz Medulina, o župi i općini koja nosi dvije titule: čak i oni koji ne dolaze u crkvu govore: „naš gospodin", „naša crikva".

Treći nastavak teološkoga osvrta o prvom sustavnom crkvenom dokumentu o sportu „Dati najbolje od sebe" posvećen je sportu kao odgojnom savezniku. U rubrici „(Pri)govor znanosti" Valerije Vrček promišlja odnos znanosti i društva, kao i svojevrsnu zamjensku religiju u ideološkoj koristi koja postaje učestala „mrlja" na strukturi znanosti.

Nastavlja se i povijesni feljton o zaboravljenim hrvatskim velikanima, isusovcima kroz povijest, posvećen piscu prve kajkavske gramatike o. Ignacu Szentmartonyju.

Rubrika „Vjernici laici aktivni u Crkvi" ugostila je Janju Mikulić koja je župna vijećnica, pjesnikinja i voditeljica laičkoga ogranka redovničke zajednice „Djelo Bezgrešne od Providnosti".

Dr. Frano Petric s Fakulteta elektrotehnike i računarstva govori o robotu za pomoć u dijagnostici autizma.

Promicatelj hrvatske i katoličke baštine u Bačkoj Naco Zelić prisjeća se vremena kada su zbog dužijance „partijaši" progonili „matičare".

Uz redovite rubrike zadnja stranica donosi enigmatski kutak i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa te priču o „dobrom duhu Brista" – Jelki Borić. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: