Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Caracas, 12. srpanj 2018.

PREDSTAVLJENO PASTORALNO PISMO VENEZUELANSKIH BISKUPA

Pismo naslovljeno 'U zajedništvu s rimskim biskupom i općom Crkvom' biskupi su napisali pripremajući se za posjet Papi 'ad limina apostolorum' u rujnu

„Bit ćemo glas najsiromašnijih i najmanjih u venezuelanskom društvu” – rekao je potpredsjednik Venezuelanske biskupske konferencije, mons. Mario Moronta, nadbiskup San Cristobala, na konferenciji za tisak prilikom predstavljanja pastoralnog pisma 'U zajedništvu s rimskim biskupom i općom Crkvom' koje su biskupi napisali pripremajući se za posjet Papi 'ad limina apostolorum' koji će se održati od 4. do 17. rujna. Nadbiskup je San Cristobala podsjetio da posjet 'ad limina' služi da bi ojačao odgovornost pastira kao nasljednika apostola i da bude izraz zauzetosti svih katolika: biskupa, svećenika, redovnika i vjernika laika.

Pastoralno je pismo predstavljeno u ozračju plenarnog zasjedanja biskupske konferencije koje je započelo prošle nedjelje u Caracasu. U njemu su biskupi potvrdili da će susret s papom Franjom koji će se održati 10. rujna, biti trenutak bratskog dijaloga o životu Crkve u svakoj dijecezi i o stanju u zemlji. Njemu i njegovim najbližim suradnicima predočit ćemo volju za slobodom, pravdom i mirom čitavog našeg naroda koji je pogođen kriznom koju proživljava naša zemlja. Zasigurno, bit ćemo glas najsiromašnijeg i najmanjeg dijela našeg venezuelanskog društva – napisali su biskupi

Ne idemo kao turisti ili kao jednostavni dužnosnici, jer to je odgovor na Božju milost kako bismo primili novo svjetlo za dobrobit našeg pastoralnog djelovanja u korist venezuelanskog naroda – priopćili su biskupi i istaknuli – Svojim ćemo boravkom u Rimu moći potvrditi zajedništvo s papom Franjom kojem zahvaljujemo jer je uvijek pokazivao ozbiljnu i odlučnu brigu za Venezuelu.

Posljednja su dva posjeta 'ad limina' venezuelanskih biskupa održana 2002. godine sa svetim papom Ivanom Pavlom II. i 2009. godine s papom Benediktom XVI. Nakon devet godina ta je tradicija nova prilika da se Papi iznesu zabrinutosti, tjeskobe, nade i želje našeg naroda i naše Crkve, očekujući njegovo vodstvo, te pastoralnu i duhovnu pratnju – zaključili su venezuelanski biskupi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    15. veljača 2019.

    Papa: Cristo ci liberi dalla paura di incontrarlo nei poveri e nei migranti

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: