Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Žeravac, 11. srpanj 2018.

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE ZA POGINULE I NESTALE U DOMOVINSKOM I II. SVJETSKOM RATU

Misu zadušnicu predvodio je domaći župnik fra Mirko Filipović

Trideset i pet poginulih i nestalih branitelja i civila u Domovinskom ratu i 419 poginulih u II. Svjetskom ratu s područja župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu konačno su dobili i svoje spomen obilježje. Podigli su ga obitelji i rodbina poginulih i nestalih te suborci Sedme bojne Žeravac. Postavljeno pored kapelice na mjesnom groblju otkrili su ga u utorak 10. srpnja 2018. sinovi poginulih branitelja Josip Vuković i Zvonko Tunjić, a blagoslovio domaći župnik fra Mirko Filipović.

Kao predsjednik organizacijskog odbora izgradnje spomen obilježja Ivica Zirdum s puno emocija prisjetio se svojih suboraca koji su ono najvrednije svoje živote dali za svoj kraj. Nakon što su predstavnici društveno političkih i vojnih vlasti do spomen obilježja položili vijence i lampione slijedila je Misa zadušnica za sve poginule i nestale, koju je uz okolne svećenike predvodio župnik fra Mirko.

U svojoj homiliji fra Mirko je naglasio kako je postavljenje toga spomen obilježja mali korak, ali je veliko djelo te posvjestio kako je ono najveće što za svoje pokojne možemo učiniti molitva Bogu za njih. „Velika je radost kada se na zemlji pojavi novi život, velika tuga kada nestaje život napose kada je prekinut u ratovima. Naši su poginuli i nestali vitezovi dali ono najvrednije svoje živote u obrani svojih ognjišta, stoga ne dopustimo da njihove žrtve budu uzaludne. Naša molitva za njih je naša snaga, naša dužnost i zahvala…“, istaknuo je fra Mirko te svojim župljanima posvjestio da su pozvani moliti ne samo za svoje pokojne, nego i za tolika pokojna sela Bosanske Posavine koja su pusta, a u mnogima nema niti jednog povratnika.

Uime hrvatskih branitelja prigodnu riječ na kraju je mise održao prisutni trajni đakon Vjekoslav Uvalić, duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Zahvalio je povratnicima koji unatoč teškim uvjetima žive u toj župi, ustvrdivši kako su oni živi svjedoci Božje milosti. Posvsjestivši kako danas umiru ne samo sela nego i mnogi gradovi, upozorio je kako smo i mi tome doprinijeli svojim nemarom, neistinskom ljubavlju te zaključio da smo kao kršćani pozvani na trezvenost na predanost Božjoj providnosti kako bi s riječi krenuli na djela.

Druženje uz zajedničku večeru nastavili su u Mjesnom domu gdje su prigodnu riječ uputili, domaći sin fra Anto Tomas, plehanski gvardijan te predstavnici društveno političkih vlasti: ministar u vladi RS Davor Čordaš, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, sin toga kraja i Ivan Ćorluka zapovjednik 103. HVO Derventa. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: