Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Banja Luka, 10. srpanj 2018.

OBLAČENJE POSTULANATA PROVINCIJE BOSNE SREBRENE NA PETRIĆEVCU

Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić

U nedjelju, 8. srpnja 2018. u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci, proslavljena je Sveta misa pod kojom su petorica postulanata obukli redovničko odijelo Reda manje braće.

Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju ostale braće iz samostana i drugih župa ove provincije. Obred oblačenja obavio se nakon evanđelja, gdje su kandidate predstavili odgojitelji sjemeništaraca u Visokom fra Josip Ikić i fra Josip Mrnjavac.

Kandidate je u Misnom slavlju provincijal fra Jozo predao meštru novaka fra Marinku koji je blagoslovio habite i predao ih svakom novaku ponaosob te pozvao župnike i svećenike da pomognu novacima pri oblačenju. Kandidati su svojim „Evo me!“ stali ispred oltara i skinuvši svoju svakodnevnu odjeću prihvatili odjeću kušnje - siromaštva, čistoće i poslušnosti. Provincijal je uputio riječi podrške novacima, a župnik i gvardijan samostana na Petrićevcu fra Dujo Ljevar zahvalio je svim prisutnima te novacima poželio da se prepuste dragom Bogu da ih vodi. Misno slavlje je svojim pjevanjem uljepšao župni zbor iz Fojnice.

Poslije Mise organiziran je ručak za sve prisutne u kripti novoizgrađene crkve, tijekom kojega su se svim prisutnima obratili provincijal fra Jozo i odgojitelj fra Josip Ikić, poželivši im dobrodošlicu i da se svi lijepo osjećaju u župi domaćina. Zatim su sve goste razveselili pjesmom framaši Frame Petrićevac. Mlada braća zaputila su se u Livno zajedno sa meštrom novaka fra Marinkom Baotićem, koji će im pomoći u prvim koracima redovničkog života.

Ovogodišnji novaci su: fra Spomenko Hričak (Petrićevac-Banja Luka); fra Tonči Šarić (Bila-Livno); fra Matej Juričević (Uskoplje); fra Dario Laštro (Busovača); fra Tomislav Vidović (Bugojno). (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: