Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Izdvajamo

Rim, 4. srpanj 2018.

Susret predstavnika za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija

Susret predstavnika za medije i glasnogovornika europskih biskupskih konferencija održan je od 26. do 28. lipnja 2018. u Rimu na temu „Komunicirati Krista u Europi“. Među brojnim predstavnicima iz većine europskih zemalja, na susretu je također sudjelovao glasnogovornik Biskupske konferencije BiH i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije mons. Ivo Tomašević, a u ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovali su profesori s Odjela za komunikologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu vlč. dr. Jerko Valković vlč. dr. Krunoslav Novak. Službeno priopćenje Tiskovnog ureda Vijeća europskih biskupskih konferencija prenosimo u cijelosti:

Komunicirati Krista u Europi

Godišnji susret predstavnika za medije i glasnogovornika biskupskih konferencija u Europi održan je ove 2018. godine u Rimu na poziv Talijanske biskupske konferencije. U središtu sastanka bio je susret s papom Franjom prigodom generalne audijencije srijedom (27. lipnja 2018.), i potom susreti s predstavnicima raznih ravnateljstava Dikasterija za društvene komunikacije (Tiskovni ured Svete Stolice, Teološko-pastoralno ravnateljstvo...).

Tema „Kako komunicirati Krista i Crkvu u Europi“ bila je središnja nit koja je povezivala cjelovito zasjedanje i koja je osvjetljavala razmatrana pitanja.

Kardinal Angelo Bagnasco (Anđelo Banjasko), predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, koji je predsjedao susretom održanim ove godine u Rimu, podsjetio je da „najbolji saveznik Evanđelja nisu organizacije, projekti, instrumenti, čak ni kultura, nego čovjek u svom unutarnjem neizbrisivom traganju za Istinom i u svojoj potrebi i beskonačnoj želji za ljepotom i dobrotom“.

Posebna pozornost posvećena je digitalnom svijetu u njegovim različitim dimenzijama i naviještanju Evanđelja mladima, osobito putem društvenih mreža. Svoja izlaganja, kao pomoć u razmišljanju, iznijeli su razni stručnjaci iz svijeta poduzetništva (ENI, Google, Maxfone), politike (Fondazione trentina Alcide de Gasperi – Fondacija iz Trenta Alcide de Gasperi), katoličke komunikacije (Aleteia, Aciprensa) i različitih crkvenih stvarnosti (Comunione e liberazione – Pokret za odgoj u kršćanskoj vjeri pokrenut u Milanu i proširen u devedeset zemalja svijeta pod nazivom Zajedništvo i oslobođenje, zatim Salezijanci i Isusovci).

Društvene mreže su „mjesta“ osobito posjećena sa strane mladih koji tu provode veliki dio svoje svakodnevice. Iako se ta mjesta mogu smatrati mjestima za odnos pod nazivom „čitanje“, mladi današnjeg kao i svakog vremena imaju potrebu za odnosima koji nadilaze granicu ekrana kada se radi o sučeljavanju s njihovim egzistencijalnim pitanjima kao i pitanjima povezanim s duhovnom sferom. Društveni mediji imaju veliku važnost, posebno kada postanu mjesta na kojima se svjedoče i iznose iskustva. U pristupu društvenim medijima potrebno je, dakle, spriječiti bilo koju vrstu kriminalizacije: oni su ukupno gledano uglavnom aktualni instrumenti - gotovo još uvijek u određenoj fazi adolescencije – koji stoga predstavljaju veliki potencijal, ali također i potrebu da njima upravlja ljudska inteligencija. S druge strane, bilo bi pogrešno svesti ih na jednostavne instrumente; oni su također mjesta na kojima se boravi, iako nikada nisu „cjelovita kuća“. Boraviti u digitalnom svijetu znači također računati s različitim uređajima (devices). Naviještati Krista mladima, dakle, nije tehnološko pitanje. Kada je riječ o mjestima ili instrumentima društvenih medija, izazov za Crkvu ostaje isti: izići u susret ljudskoj osobi u njezinoj temeljnoj potrebi za beskonačnim. Na taj način Crkva je prisutna u digitalnom svijetu izlazeći u susret čovjeku i na poseban način mladima donoseći poruku spasenja koja je Krist.

Jasno je da ova „digitalna prisutnost“ ne zamjenjuje stvarni i fizički susret s navjestiteljskom zajednicom. Upravo iz tog razloga moguće je i poželjno povezivati tehnologiju i sveta mjesta, kako bi sveta mjesta mogla postati također prigoda da se ponudi iskustvo osobnog iskustva s Bogom.

Dio vremena tijekom susreta u Rimu također je posvećen radnim susretima s pojedinim predstavnicima Tiskovnog ureda Svete Stolice i voditeljima Dikasterija društvene komunikacije. Zajedno s predstavnicima Biskupske sinode i Ureda „Mladi“ Dikasterija za laike, obitelj i život, glasnogovornicima su predstavljene komunikacijski planovi za društvene medije za sljedeću sinodu o mladima, koja će se održati u listopadu 2018., i Svjetskog dana mladih u Panami, koji će se održati u siječnju 2019. Glasnogovornici su također upoznati s najnovijim informacijama o Svjetskom danu obitelji koji će se održati od 21. do 26. kolovoza 2018. u Dublinu.

U srijedu, 27 lipnja 2018. međunarodna katolička mreže EWTN organizirala je prijem u čast glasnogovornika europskih biskupskih konferencija na koji su također došli brojni vatikanski novinari prisutni u Rimu. Na ovom događaju bio je nazočan i državni tajnik Svete stolice za odnose s državama mons. Paul Gallagher koji je održao govor o doprinosu Crkve u izgradnji Europe.

Sljedeći susret 2019. godine održat će se na Malti od 17. do 19. lipnja na poziv Malteške biskupske konferencije.

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: