Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Ženeva - Rim, 23. lipanj 2018.

PAPA FRANJO: EKUMENIZAM I PROZELITIZAM NE IDU ZAJEDNO

Opredjeljenje za mir ozbiljna je stvar - istaknuo je papa Franjo za vrijeme tiskovne konferencije na povratku iz Ženeve

Nakon jednodnevnog apostolskog pohoda Ženevi, papa Franjo je na povratnom letu u Rim održao tiskovnu konferenciju. Odgovarao je na pitanja o raznim temama kao što su mladi, mješoviti brakovi, migracije i pravedni rat.

Papa je rekao da je riječ koja je obilježila njegov pohod Ženevi „susret“, da je to bio dan susretā. Napomenuo je da je zabrinutost za mlade bila jedna od glavnih tema njegovih susreta. U tom je kontekstu podsjetio na predsinodalni susret u Rimu, koji se održao u ožujku ove godine i na kojem je sudjelovalo tisuće mladih iz različitih vjerskih tradicija, a koji je pobudio posebno zanimanje.

Jedno od pitanja ticalo se nedavnog odgovora njemačkim biskupima na njihov upit o otvaranju mogućnosti primanja pričesti za nekatoličkoga kršćanskog supružnika koji je vjenčan za katolika, odnosno katolkinju. Sveti je Otac rekao da je u Zakoniku kanonskog prava već predviđena pričest u posebnim slučajevima. I dok cijeni misao koja je očitovana u nacrtu dokumenta Njemačke biskupske konferencije, papa Franjo je kazao da prema Zakoniku mjesni biskup procjenjuje pitanjā oko mješovitog braka, a ne biskupska konferencija.

Odgovarajući pak na pitanje o seliocima i izbjeglicama, Sveti je Otac u tom kontekstu podsjetio na četiri kriterija o kojima je često govorio i pisao: prihvatiti, štititi, promicati i integrirati. Pohvalivši Italiju i Grčku zbog njihove velikodušnosti u prihvatu izbjeglica, upozorio je na problem trgovine ljudima. Rekao je da su ga duboko pogodile vijesti o okrutnostima trgovaca ljudi nad seliocima i izbjeglicama.

I dok je svjestan da problem ratova i progona kršćana nije lako rješiv, napomenuo je da je problem gladi rješiv. K tomu, Papa je kazao da je nužan plan ulaganja u zemlje odakle selioci i izbjeglice dolaze kako bi se promijenio kulturalni mentalitet prema kojem je u redu iskorištavati Afriku. Dotaknuvši se pitanja migracije u Sjedinjene Američke Države, papa Franjo je rekao da se slaže s izjavama biskupske konferencije te zemlje, dodavši da ih podržava.

Jedna novinarka upitala ga je bi li se Katolička Crkva trebala pridružiti nekim članicama Svjetskog saveza crkvi koje se smatraju „Crkvama mira“ te preispitati teoriju pravednog rata. Odgovarajući na pitanje, papa Franjo je najprije upozorio na sadašnju krizu ljudskih prava koja postaju relativna i mi vidimo posljedice te krize. Kazao je zatim da se sve Crkve koje imaju duh mira trebaju udružiti i surađivati.

Opredjeljenje za mir ozbiljna je stvar – kazao je papa Franjo napominjući da se sukobi ne bi trebali rješavati na Kainov način, nego putem pregovora, dijaloga i posredovanja. Uz „Crkve mira“, postoje li „Crkve rata“? – upitao je Sveti Otac rekavši da skoro u svakoj vjeroispovijesti postoje malene skupine koje traže rat, pa tako i među katolicima ima onih koji uvijek traže uništenje.

Papa je potom novinarima kazao da se iz rječnika ekumenskog pokreta treba ukloniti riječ „prozelitizam“. Ekumenizam i prozelitizam ne idu zajedno. Potrebno je izabrati: ili ćeš imati ekumenski ili prozelitski duh – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: