Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Ženeva, 22. lipanj 2018.

PAPA FRANJO DAO INTERVJU ZA REUTERS

Philip Pullella s papom Franjom razgovarao je o raznim temama, među kojima su migracijska politika, odnos Svete Stolice s Kinom, populizam i reforma Rimske kurije

Papa Franjo je dao intervju za Reuters u kojem je odgovorio na niz pitanja o raznim temama uključujući razgovore Svete Stolice s Kinom, položaju ženā u Crkvi, migracijskoj politici, populizmu, skandalu seksualnog zlostavljanja u Crkvi u Čileu te reformi Rimske kurije.

Na upit Reutersovog novinara Philipa Pullelle o odnosima Svete Stolice s Kinom, Papa je kazao da je optimističan s obzirom na ishod razgovorā s kineskim vlastima, napominjući da su na dobrom mjestu, ali ne zna kad će razgovori završiti. Priznao je da je dijalog rizik ističući da mu je draža ta opcija od određenog poraza neprihvaćanja dijaloga s Pekingom.

Sveti je Otac za vrijeme intervjua govorio i o imigraciji te ga je novinar upitao o politici odvajanja migrantskih obitelji na američko-meksičkoj granici koju provodi administracija SAD-a. Papa Franjo je kazao da podupire nedavne izjave koje je objavila Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih Država koja je odvajanje djece od njihovih roditelja nazvala protivnim katoličkim vrijednostima i nemoralnim.

Usmjeravajući pažnju prema Europi, Papa je rekao da populisti stvaraju psihozu kad je riječ o pitanju imigracije, makar su društva koja stare, kao što je europsko, suočena s demografskom zimom te je potrebno više migranata. Vjerujem da ne možeš odbiti ljude koji dolaze – napomenuo je Sveti Otac i dodao – Trebaš ih primiti, pomoći im, brinuti o njima, pratiti ih i onda vidjeti gdje ćeš ih smjestiti, ali diljem Europe. U tom kontekstu je pohvalio Italiju i Grčku jer su se pokazale hrabrima i velikodušnima u prihvaćanju selilaca i izbjeglica.

Upozorio je da populizam ne rješava probleme kao što je, na primjer, problem migracija. Ono što rješava stvari su prihvaćanje, obrazovanje, razboritost – istaknuo je papa Franjo. Također je kazao da bi Europa trebala prestati iskorištavati Afriku i ulagati u načine koji će više biti od koristi tom kontinentu te bi to moglo pomoći riješiti migracijski problem u njegovu korijenu.

Na upit o ženama na vrhovnim položajima unutar Rimske kurije, Papa je odgovorio kako se slaže da je malo žena na odgovornim pozicijama. Rekao je da želi postaviti više žena kao čelnice vatikanskih dikasterija jer su žene bolje u rješavanju sukobā. Istovremeno, ponovio je kako žene ne mogu biti zaređene. [Papa] Ivan Pavao II. bio je jasan o tom pitanju te je zatvorio vrata i ja se neću vraćati na to – kazao je Sveti Otac.

Kriza seksualnog zlostavljanja u Crkvi u Čileu također je bila jedna od tema o kojoj je papa Franjo govorio u intervjuu. Papa je prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa te je rekao da bi mogao prihvatiti ostavke drugih biskupa. Napomenuo je da je bio pomalo uznemiren nakon pastoralnog pohoda Čileu u siječnju ove godine i dodao da je poslao malteškog nadbiskupa Charlesa Sciclunu u tu južnoameričku zemlju kako bi proveo daljnju istragu o krizi seksualnog zlostavljanja.

Na kraju je komentirao reformu Rimske kurije, napominjući da je zadovoljan procesom, makar postoji opasnost od određenih „bolesti“ od kojih se treba naučiti braniti, ali je također pohvalio brojne „kurijalne svece“ koji rade za nju. Budućnost Crkve je na ulici – rekao je Papa ističući pritom također važnost klanjanja, molitve, ali je naglasio važnost Crkve u izlasku jer će se Crkva koja je zatvorena razboljeti. Stoga je potrebno izići, izići s porukom: to je budućnost – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: