Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Najave

Kraljeva Sutjeska, 18. lipanj 2018.

Koncert povodom Svjetskog dana muzike u Kraljevoj Sutjesci

Bartolomej Stanković, gost - fra Emanuel Josić

Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci povodom proslave patrona samostana i župe Sv. Ivana Krstitelja u četvrtak, 21. lipnja 2018. s početkom u 19 sati u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci, organizira koncert povodom Svjetskog dana muzike. Generalni pokrovitelj koncerta je Općina Kakanj i općinski načelnik gosp. Nermin Mandra.

Na programu koncerta su djela za klavir, orgulje i glas kompozitora Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela, Ludwiga van Beethovena, Césara Francka, Alessandra Stradelle, ​Borisa Papandopula, Franje Dugana, Milana Jeličanina i Samira Fejzića.  Posebnost koncerta su izvedbe djela kompozitora-bosanskih franjevaca: fra Nenada Dujića, fra Slavka Topića i fra Ive Markovića.

Osim na klaviru i velikim orguljama, Bartolomej Stanković će interpretirati i djelo Franje Bosanca (Franciscus Bosinessis, 15. stoljeće) na najstarijim portativ-orguljama u Bosni i Hercegovini (19.stoljeće), a koje se čuvaju u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci.

​Sponzori koncerta: Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK; ABPetrol d.o.o. Kakanj; MojSan Kakanj; DSM-Trade d.o.o. Kakanj; Tvornica cementa Kakanj

Ulaz slobodan! 

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanist i docent na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Muzičko obrazovanje započeo je 1997. godine u ŠOMO „Avdo Smajlović“ u Visokom, u klasi prof. Bahrije Šabanović. U Sarajevu je, 2006. godine, završio Srednju muzičku školu Sarajevo, u klasi prof. Angeline Bojović-Pap. Magistrirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2011. godine, u klasi prof. em. Pavice Gvozdić. Završio je i postdiplomski  studij na akademiji Steinway Academy u Veroni, u klasi pijaniste Federica Gianella. Usavršavao se na seminarima kod eminentnih klavirskih pedagoga: Andrej Pisarev, Grigory Gruzman, Naum Grubert, Peter Eicher, Jan Jiracek von Armin, Arsen Čarkić, Jelena Pavić, Gregor Vidović i Andrea Dindo. Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima, kao i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za projekt „KLAVIR – kroz historiju i građu“ koji je kao koncertna prezentacija predstavljen u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U aprilu, 2013. godine, predstavljao je Bosnu  i Hercegovinu na 27. muzičkom biennalu u Zagrebu. Održao  je preko 50 solističkih koncerata u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji i Austriji i ostvario saradnju s nekoliko orkestara u regionu. U martu, 2018. godine, predstavio je svoj prvi CD album „Balkan Madness“ sa djelima bh. kompozitora, pod etiketom izdavačke kuće Nota Bene Records iz Zagreba.  ​

Emanuel JOSIĆ, tenor, rođen je u Tuzli 1990. godine. Studij solo pjevanja 2012.god započeo je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi Paše Gackić. Godine 2016. upisuje i odsjek za horsko dirigovanje u klasi Rešada Arnautovića.  U martu 2015. godine osvojio je Specijalnu nagradu “Najljepši muški glas” na Internacionalnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom, Crna Gora, a 2016. god na Internacionalnom takmičenju slavenske muzike u Rusiji, osvojio je dvije prve nagrade iz oblasti solo pjevanja i kamerne muzike. Pjevao je tenor solo u Rosini, Petite Messe Solennelle, zatim tenor solo u Hercegovačkoj misi Andrije Pavliča. Dirigent je zbora fra Nenad Dujić od 2011. godine. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: