Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Deževice, 17. lipanj 2018.

MLADA NEDJELJA NA VRELU SV. JAKOVA U ZNAKI MOLITVE ZA HRVATSKE KATOLIČKE OBITELJI

Misno slavlje predvodio je vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente

Kao i svake mlade nedjelje, tako se i ove, 17. lipnja 2018. više od vije tisuće hodočasnika iz različiti krajeva Središnje Bosne, Hercegovine i Hrvatske okupilo u Deževicama na vrelu sv. Jakova Markijskog, franjevca rođenog 1394. koji je bio i apostolski vizitator u Bosni te živio u špilji na području ove župe.

Hodočasnici su od jutarnjih sati imali priliku za sv. ispovijed, a nakon toga molitvom Gospine krunice krenula je svečana procesija s moćima sv. Jakova. Misno slavlje predvodio je vlč. Vlado Vrebac, župnik u Bijelom Brdu kod Dervente u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Marinom Marićem.

Na samom početku župnik Marić je pozdravio sve pristigle hodočasnike, te ih pozvao na iskrenu molitvu „kako bi nam svima u ovoj našoj Nadbiskupiji bilo dobro, molimo za naše obitelji, naše biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, a posebno da u svoje molitve preporučimo one koji su Boga odbacili ili koji ne znaju za Njega“.

U prigodnoj propovijedi vlč. Vrebac je, između ostalog, kazao: „Svi smo pozvani na svetost, kao djeca Božja. Svetost ostvarujemo u svom svakodnevnom životu, vršeći svoje svakodnevne dužnost, i obavljajući ih vjerno i uvijek u skladu i suradnji s Gospodinom Bogom. Bog nam je kroz sakramente već dao pedeset posto svetosti, pitanje je hoćemo li mi ostali pedeset posto svetosti ostvariti. Svetost se najbolje može ostvariti u odnosima u obitelji, i obavljanje svojih svakodnevnih dužnosti. Također se svetost ostvaruje primanjem svetih sakramenta.“

Na kraju propovijedi vlč. Vrebac je istaknuo: „Primjećujem da naš narod i vjernici bježe od sakramenta sv. ispovijedi i pričesti. Nemojmo te divne Božje darove izbjegavati, njegujmo ih u svojim domovima, obiteljima, školi ulici, učimo se podnositi svoje križeve i patnje sve u svrhu i radi svetosti“.

Na kraju Misnog slavlja, tijekom kojeg je pjevao student teologije Nikola Nikolić, župnik Marić zahvalio je vlč. Vrebcu i svima onima koji su doprinijeli da ovo hodočašće protekne u Božjem duhu, te pozvao sve one koji imaju izlječenja po zagovoru sv. Jakova da ih dostave u župni ured. Sljedeća Mlada nedjelja je 15. srpnja 2018, kada će se posebno moliti za mlade.

Župa Deževice ugnijezdila se među planinama: Bitovnjom, Vranicom i Inačem na skoro tisuću metara nadmorske visine (912). Iako se može pohvaliti svojom dugom i dinamičnom poviješću danas je ovo mjesto najpoznatije po vrelu sv. Jakova kojem hodočaste brojni vjernici od Kreševa do Busovače, a i šire. U Deževicama je osobito živo na mlade nedjelje kada se slavi sveta Misa na samom vrelu. Dvjestotinjak metara uzbrdo od župne crkve, u dolini kristalno čistog potoka Nevre, nalazi se „svetište“ Voda ili vrelo sv. Jakova. Iako službeno od strane mjerodavne crkvene vlasti nije proglašeno svetištem u narodu postoji općeprihvaćena svijest o tomu. Na to je mjesto još od davnina hodočastio ne samo katolički nego i pravoslavni i muslimanski puk. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: