Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 15. lipanj 2018.

PAPA FRANJO: RECIMO 'NE' ZAVISTI KOJA UBIJA

Propovijed Svetog Oca tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte u Vatikanu, 14. lipnja

Isus nas poziva da odbacimo vrijeđanje koje ubija budućnost osobe. Umjesto toga potrebno je prijeći iz zavisti u prijateljstvo – istaknuo je papa Franjo za vrijeme jutarnje Mise slavljene, 14. lipnja 2018. u Domu svete Marte u Vatikanu. Polazišna točka Papine propovijedi bilo je evanđelje dana (Mt 5,20-26), u kojoj je naglasio da Isus od nas želi radikalno pomirenje.

Sveti je Otac kazao da Isus koristi ljudsku mudrost, svakodnevne primjere kako bi svojim učenicima ukazao na problem uvreda. Isus nam tako objašnjava da uvrede otvaraju put koji završava u ubojstvu. Papa je upozorio da uvredama diskreditiramo druge, oduzimamo ljudima njihovo poštovanje, ušutkavamo ih, oduzimamo im glas. Uvrede su opasne jer se često rađaju iz zavisti, a prema Knjizi mudrosti, to je način kako je đavao ušao u svijet – napomenuo je papa Franjo i dodao – Kad drugi ima nešto što mi predstavlja opasnost, zavist me tjera da ga uvrijedim.

Papa je rekao da je dobro pitati se: Jesam li ikoga uvrijedio danas? Kada vrijeđam? Kada uvredom isključujem drugoga iz svoga srca? I vidjeti nalazi li se tamo gorki korijen zavisti koji me tjera da želim uništenje drugoga kako bi izbjegao natjecanje, suparništvo, i tomu slične stvari. To nije lako. No razmislimo o tome kako bi lijepo bilo kada nikada ne bismo vrijeđali druge – kazao je Sveti Otac i dodao – Neka nam Gospodin udijeli tu milost.

Isus nas pak potiče da zaustavimo dinamiku koja od zavisti vodi u vrijeđanje, a potom u uništenje drugoga. Kad ideš na molitvu ili na misu, a pritom znaš da netko od tvoje braće ima nešto protiv tebe, idi kako bi se pomirio s njim – rekao je Papa i nastavio – Isus je toliko radikalan. Pomirenje nije stav dobrog vladanja, ne. Naprotiv, riječ je o radikalnom stavu koji nastoji poštovati dostojanstvo drugoga kao i moje vlastito. Od uvrede do pomirenja, od zavisti do prijateljstva: to je put koji nam Isus danas daje – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: