Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 15. lipanj 2018.

PAPA ASTROFIZIČARIMA: SVEMIR SE PROMATRA I POGLEDOM VJERE

Papa Franjo primio sudionike ljetne škole astrofizike koju je organizirala Vatikanska zvjezdarnica

Proučavanje svemira nudi čovjeku nove, moguće obzore razumijevanja, ali ljudske spoznaje ne mogu odgovoriti na sva pitanja koja svemir, u svojoj izvanrednoj neizmjernosti, ne postavlja samo svijetu znanosti – istaknuo je papa Franjo u svom obraćanju sudionicima ljetne škole astrofizike koju je organizirala Vatikanska zvjezdarnica, a koje je primio 14. lipnja 2018.

Uvijek je važno da, kao znanstvenici i vjernici, započnemo priznajući kako postoji mnogo toga što ne znamo – nastavio je Sveti Otac – No, jednako je tako važno nikada se ne zadovoljiti s tim da boravimo u udobnom agnosticizmu. Kao što ne bismo trebali misliti da sve znamo, također se ne bismo trebali bojati pokušati naučiti više – napomenuo je Papa.

Kako naše razumijevanje ovog prostranog svemira postupno raste, također raste potreba da naučimo upravljati protokom informacija koje nam dolaze iz tolikih različitih izvora – kazao je papa Franjo dodajući da se ta metoda proučavanja može iskoristiti i u golemom svijetu interneta. Možda način na koji vi postupate s tom bujicom podataka može dati nadu svima onima u našem svijetu koji se osjećaju preplavljenima informatičkom revolucijom interneta i društvenih medija – objasnio je Sveti Otac.

Zadaća je znanstvenika spoznati svemir, barem djelomično – nastavio je Papa – Spoznati ono što znamo i što ne znamo te kako nastaviti spoznavati više. Međutim, postoji i drugi pogled na stvari, naime, onaj metafizički, koji priznaje prvi uzrok svega, a koji je skriven mjernim instrumentima. Sveti je Otac rekao da postoji također pogled vjere koji prihvaća Objavu. Usklađivanje tih različitih razina spoznaje vodi nas u razumijevanje, a razumijevanje nas, nadamo se, otvara Mudrosti – kazao je papa Franjo.

Podsjetio je potom na ono što je Dante Alighieri napisao u trećem dijelu svoje Božanstvene komedije, odnosno u Raju, naime, da „ljubav pokreće sunce i zvijezde“. Neka i vaš rad bude „pokrenut“ ljubavlju: ljubavlju prema istini, prema samom svemiru i međusobnom ljubavlju, dok radite zajedno u različitosti – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: