Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 15. lipanj 2018.

PAPA: IĆI U SUSRET DRUGOME KAKO BISMO GA PRIHVATILI I UPOZNALI

Sveti OTac uputio poruku sudionicima kolokvija između Svete Stolice i Meksika, koji se održava na temu međunarodnih migracija

Nužna je promjena mentaliteta: prijelaz iz razmišljanja o drugome kao opasnosti za našu udobnost u to da ga poštujemo kao nekoga tko sa svojim životnim iskustvom i vrijednostima može učiniti mnogo i pridonijeti bogatstvu našega društva. Iz tog je razloga temeljni stav ići u susret drugomu kako bismo ga prihvatili, upoznali i priznali – stoji u Papinoj poruci sudionicima kolokvija između Svete Stolice i Meksika o međunarodnim migracijama, koji se 14. lipnja 2018. održao u ljetnikovcu Pija IV. u Vatikanu, odnosno u sjedištu Papinske akademije znanosti. Papinu je poruku pročitao nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama.

Kolokvij između Svete Stolice i Meksika o međunarodnim migracijama organiziran je povodom 25. godišnjice ponovne uspostave diplomatskih odnosa između dviju država. Riječ je o povoljnoj prilici za jačanje i obnavljanje njihovih veza suradnje i prijateljstva kako bi nastavili zajedno raditi u korist potrebitih i onih koje je društvo odbacilo.

Uzimajući u obzir trenutačnu globalnu dimenziju migracijskog fenomena i nemogućnost brojnih država da se suoče s tom humanitarnom krizom, Papa je u međunarodnoj suradnji u svim fazama migracije prepoznao konkretni i dostojni odgovor na taj humanitarni izazov. U svojoj je poruci podsjetio da je temeljna stvar koju trebamo imati na umu da nije riječ samo o brojkama, nego o ljudima koji imaju svoju povijest, kulturu, osjećaje i težnje. Papa Franjo je dodao da su ti ljudi naša ljubljena braća i sestre kojima je potrebna stalna pomoć, neovisno o njihovu migracijskom statusu.

Usmjerio je potom pozornost na djecu migrante, njihove obitelji i, naročito, na žrtve trgovine ljudima i okrutnih sukoba. Svi se oni nadaju da ćemo imati hrabrosti srušiti zid tog udobnog i tihog sudioništva koje pogoršava njihovu situaciju napuštenosti te da ćemo prema njima usmjeriti svoju pažnju, svoje suosjećanje i svoju predanost – zaključio je Sveti Otac.(kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: