Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Bistro - Novi Travnik, 14. lipanj 2018.

OSKVRNUĆE KATOLIČKOG GROBLJA KOD NOVOG TRAVNIKA

Župnik je obavijestio policiju koja je napravila uviđaj, no za sada nema nikakvih vijesti da je nešto poduzeto u tom pravcu

U selu Bistro u općini Novi Travnik koje teritorijalno pripada župi Rankovići, a u kojemu su do domovinskog rata živjeli i Hrvati katolici (to je područje tijekom rata bilo pod kontrolom Armije BiH) oskvrnuto je katoličko groblje koje se nalazi na lokaciji Glavuljak.

U nedjelju, 10. lipnja 2018. župnik župe Rankovići don Miljenko Džalto obilazeći sakralne objekte po župi otišao je s dvojicom svojih župljana u selo Bistro koje se nalazi na području općine koja gravitira prema Opari, te su na groblju našli oskvrnute grobove i polupane spomenike. Župnik je obavijestio policiju u Novom Travniku, te su 11. lipnja dvojica policajaca izašli da naprave uviđaj, no nakon toga nema nikakvih vijesti da je nešto poduzeto u tom pravcu.

I ranije je ovdje bio polomljen željezni križ na groblju, ali je nakon intervencije bio nekako ponovno zavaren. Međutim, kod groblja su sadašnji žitelji ovoga sela, kao i vlasnici dviju farmi krava, napravili smetlište kod groblja te, što daje ružnu sliku nepoštivanja pokojnika i mjesta koja zaslužuju poseban pijetet. Do sada se nisu oglasili ni mjesni političari ni s jedne strane (načelnik općine rodom je s područja te Mjesne zajednice), a ni Međureligijsko vijeće koje ima svoju ispostavu u Novom Travniku. Nema sumnje da ovdje nije počinjena samo materijalna šteta, nego i ona duhovna koja truje klimu suživota na ovim prostorima. (kta/p.j.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: