Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Gornja Močila - Sijekovac, 14. lipanj 2018.

BLAGDAN SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG U ŽUPI GORNJA MOČILA - SIJEKOVAC

Misno slavlje predslavio je vlč. Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo

Dani svetog Ante Padovanskog svečano su i ove godine proslavljeni u župi sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima - Sijekovcu u Bosanskoj Posavini. Program je započeo u subotu, 9. lipnja i trajao do srijede 12. lipnja 2018. kada je svakoga dan slavljena Sveta misa.

U subotu je predstavljena knjiga prof. Joze Jelinića „Gornja Močila kod Bosanskog Broda“, drugo izdanje, koje je pjesmom popratio poznati glazbenik iz Zagreba Luka Balvan. Knjiga donosi događanja u župi Gornja Močila i okolnim naseljima, popraćena izvornih bosanskim pjesmama, koje na svoj način pričaju o povijesnim događajima i želji za ponovnim življenjem na tim prostorima, tradicijske običaje, a posebnost knjige je i to da autor u njoj donosi riječi i pojmove (izraze) kojima su u svakodnevnom životu nekada koristile osobe podrijetlom iz Gornjih Močila i okolnih naselja, a koje se i danas mogu čuti. Uglavnom su to pojmovi izvedeni iz riječi stranog podrijetla (turski, njemački, mađarski, latinski). Knjiga je ilustrirana i znakovitim fotografijama o važnijim crkvenim i društvenim događanjima u župi, kao i arhivskim fotografijama koje govore o životu, tradiciji i običajima toga kraja.

U ponedjeljak je otvorena izložba slika, a u utorak je održano tradicionalno deseto po redu zavjetno hodočašće od župe sv. Antuna Padovanskog u Podivinju kod Slavonskog Broda do Gornjih Močila. Uz domaćeg župnika vlč. Ivana Tolja sudjelovalo je četrdesetak vjernika, među kojima dosta mladih, koji su unatoč visokim temperaturama više od četiri sata pješačili 13 kilometara. Putem su pjevali i molili zagovor sv. Antuna da obnovi razrušeni kraj Bosanske Posavine u kojoj je prije zadnjega rata živjelo 48.481 Hrvata katolika, a danas ih se vratilo i stalno živi tek 1.000.

Zvona s njihove nove crkve i pljesak župljana dočekao je vrijedne Posavljake, koji su po dolasku položili vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulih branitelja njihove župe. Molitvu za njihove duše i blagoslov hodočasnika predvodio je fra Ivan Marić, derventski dekan. Svi su oni potom sudjelovali na Misnom slavlju, koje je u predvečerje kao i na sam blagdan s domaćim župnikom vlč. Ivanom Toljem i okolnim svećenicima predvodio vlč. Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo. U svojoj homiliji vlč. Filipović vjernicima je posvjestio važnost biti u Božjoj blizini, potaknuo ih da mole zagovor sv. Ante, da i kada se izgube vrate Bogu, da se prisjećaju, vrate na trenutke kada su doživjeli snažnu Božju blizinu. „U Božjoj blizini naša vjera raste, nalazimo svoj pravi vjernički identitet, okrećemo leđa onom svjetovnom, koje nas zavodi, brka ljestvice vrijednosti u našim glavama i srcima. Naša je najveća zadaća da imamo živu vjeru u živoga Boga i takvu vjeru naviještamo našoj djeci. Ako u našim srcima nema te žive vjere, ako je ne živimo u svakodnevnom životu, ako svojim primjerom ne naviještamo živoga Krista budućim generacijama, jao nama“, poručio je među ostalim vlč. Filipović

Uz glazbenika Luku Balvana slavlje su pjevanjem animirali mladići iz zajednice Cenacollo, koji su za tu su prigodu župi darivali i prelijepi Gospin kip. Kao i u predvečerje blagdana tako i na sam blagdan sv. Antuna, poslije mise vjernici su druženje nastavili uz zajednički ručak i pjesmu. (kta/b.l.)


foto
 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: