Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Veliki Prnjavor-Mala Sočanica, 14. lipanj 2018.

PROGNANIČKA ŽUPA VELIKI PRNJAVOR-MALA SOČANICA PROSLAVILA PATRON SV. ANTE PADOVANSKOG

Svetu misu predvodio je generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević

Svečanim Euharistijskim slavljem, 13. lipnja 2018. župa sv. Ante Padovanskog Veliki Prnjavor-Mala Sočanica, na granici između općina Derventa i Doboj pokraj novog autoputa u Bosanskoj Posavini, proslavila je svoj patron.

Svetu misu predvodio je generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević uz koncelebraciju upravitelja župe vlč. Josipa Batinića i župnika susjedne župe Foča fra Joze Gogića. Misno slavlje popratila je i ekipa televizije N1 iz Banje Luke koja je kasnije prikazala svojim gledateljima nastojanje prognanih da obnove svoju župu i vrate se na svoja ognjišta.

Iako je riječ o župi koja je tijekom nedavnoga rata bila u potpunosti prognana, ipak su brojni prognani župljani došli u svoju rodnu župu s ranih strana, a pridružili su im se i vjernici susjednih župa pa je crkva bila prepuna.

Srdačan pozdrav svim okupljenima uputio je župnik Batinić u ime svojih šestoro župljana „koji zimuju u župi: Ilije i Pavice Nujić, Pave i Grge Bratanića, Mirka Knezovića i Anđe Pavine“. „Ovo je najčestitija župa jer u njoj svi idu u crkvu“, kazao je na svoj duhovit način župnik Batinić ističući da svih šestoro stalnih povratnika uvijek dođu na svaku Svetu misu, a često ime se pridruži još nekoliko obitelji koji dosta vremena provode u svojoj župi u svojim obnovljenim kućama. Pozdravio je i sve župljane koji su u progonstvu kao i župljane iz drugih župa toga kraja. Također je pozdravio i pravoslavne vjernike koji također štuju „sveca svega svijeta Antu Padovasnkog“. Spomenuo je i podatak da je ovom svecu samo u Bosni i Hercegovini posvećeno 135 crkava i kapelica. Poimence ja zahvalio svima koji su pomogli proslavu ovog patrona. Pozdravljajući tajnika Tomaševića, podsjetio je da su zajedno proveli rat u opkoljenom Sarajevu te da je mons. Tomašević bio prvi kapelan u ovoj župi koncem 1990. i početkom 1991. kao i da ga se župljani najviše sjećaju po tome „što je dobro igrao nogomet, dobro pjevao i dobro se Bogu molio“. Zahvaljujući svima koji pomažu obnovu putova i kuća, podsjetio je da je župa pretrpjela teška ratna razaranja pa su od stare crkve do obnove ostali samo zidovi i Isusova stopala od velikog raspela iznad oltara pa su ih stavili u staklo na pokrajnji oltar kao uspomenu na teško ratno vrijeme.

U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević u kratkim je crtama prikazao životni put sv. Ante Padovanskog uspoređujući ga sa životom današnjih vjernika. Istaknuo je da su sveci uopće, pa tako i sv. Ante putokaz vjernicima kojim putem trebaju ići da bi stigli u nebo. „Ako nađemo sve životne putove koje želimo, a ne nađemo put u nebo, onda nismo našli ništa i uzaludno je bilo naše traženje“, kao je mons. Tomašević pozivajući vjernike da uvijek slijede Isusa Krista po primjeru svetaca. Napominjući da se sv. Anto odrekao svega kako bi kao siromašni franjevac nasljedovao Krista Gospodina, potaknuo je vjernike da ne teže za sigurnošću ovozemaljskog života, tako nesigurnog i prolaznog, nego da, darivajući se nesebično Bogu i bližnjima, skupljaju blago za nebo. Podsjetivši da je lađa, koja se otisnula s afričke obale, odnijela sv. Antu na Siciliju umjesto u rodni Portugal, kazao je i da je župljane ove prognane župe vihor rata odnio na razne strane svijeta u izbjeglištvo. Potaknuo ih je da, uza svu gorčinu i nedaće, i u tome vide prst Božji te budu svjedoci vjere među onima koji su, iako kršeni, zaboravili živjeti svoje kršćanstvo kao što je to bilo i u vremenu sv. Ante. Posebno je pohvalio one koji su se, unatoč brojnim poteškoćama, bili spremni vratiti se na svoja ognjišta kao i one koji dolaze u svoje rodno mjesto dovodeći svoju djecu. Pozvao je sve da uvijek budu zahvalni Gospodinu i svim ljudima koji im čine dobro. Pohvalio je župnika Batinića i sve koji su pomogli obnovu spaljene župne crkve i župne kuće koji su, kao i okolica, vrlo lijepo uređeni. Potaknuo je sve okupljene da i očiste i obnove svoja srca te da, po zagovoru i uzoru sv. Ante, žive kao uvijek novi ljudi gdje god bili nikad ne zaboravljajući odakle su otišli.

Nakon Svete mise izmoljeno je opijelo u dvorištu crkve pred spomenikom poginulim braniteljima.

Tajnik Tomašević imao je prigodu porazgovarati sa savjetnikom gradonačelnika Doboja gospodinom Pejom Krnjićem, podrijetlom s ovih prostora, koji ga je upoznao da je u tijeku izgradnja određenog broja kuća hrvatskim povratnicima iz: Komarice, Vranduka, Bukovca, Ritešića, Božinaca, Foče, Johovca, Podnovlja, Velikog Prnjavora, Prisada i Makljenovca. Dodao je i da općina Doboj pomaže obnovu putova i dovođenje struje u pojedina razorena hrvatska sela. Posebno je pohvalio rad i zauzimanje župnika Batinića. Pojedini župljani izrazili su žaljenje što ne postoji strategija povratka na ove prostore sa strane hrvatskih predstavnika vlasti u BiH i u Hrvatskoj, a neki od njih rekli su da bi odmah ostali ako bi se stvorili temeljni uvjeti za život kao što su putovi, struja, trgovina, škola...

Župniku Batiniću „puna su usta“ kada govori o nastojanjima da se ovaj kraj obnovi i ponovno oživi pa su mnogi zadivljeni njegovom ljubavlju prema razorenoj župi i župljanima. Rado predstavlja čovjeka koji je zasadio desetine dunuma šljive i voće od kojeg živi on, njegova obitelj i nekoliko radnika; spominje devetoricu braće i njihove četiri sestre iz župe Cer koji žive u Hrvatskoj, a često dođu u svoju župu. Kada oni svi dođu sa svojim obiteljima nedjeljom na Misu, odmah mi se napuni crkva“, kaže uz osmijeh župnik Batinić. Župniku kaže da je ovo najljepši kraj u BiH, ali nikad ne zaboravi dodati – „odmah nakon Kupresa, naravno“.

Uslijedilo je zajedničko druženje i narodno veselje uz neizostavnu violinu i šargiju. Između ostalih, mogli su se čuti i sljedeći stihovi

Sočanico moja, najljepša na svijetu,
Pozdravi mi Posavinu svetu

Sočanico moja, najljepša izbliza
Za avliju moju ne treba mi viza

(kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: