Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. srpanj 2019.

Vijesti

Šikara, 14. lipanj 2018.

U ŽUPI ŠIKARA POKRAJ TUZLE REDOVITO ORGANIZIRAJU AKCIJE DARIVANJA KRVI

„Dati krv najpotrebnijima je zapravo nešto najljepše“, ističe župnik u Šikari fra Marko Lovrić

Povodom Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, a potaknut intervjuom s dr. Almom Ljuca s Odsjeka za pripremu komponenata iz krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, objavljenom u Katoličkom tjedniku br. 24, župnik župe sv. Franje Asiškoga u Šikari fra Marko Lovrić, osjetio je potrebu napisati nekoliko riječi kojima želi skrenuti pažnju javnosti na značaj darivanja krvi, informirati o akcijama darivanja krvi u župi u njegovoj pastoralnoj skrbi, kao i poimence nabrojati nekoliko darivatelja koji u ovom dijelu Lipnice stalno daruju krv.

Čestitajući na početku svim darivateljima širom svijeta Svjetski dan darivatelja krvi, fra Marko je izvijestio da su u njegovoj župi dobrovoljnu akciju darivanju krvi organizirali već tri puta te da se odazvalo 27 do 30 darivatelja. Najavio je da je sljedeća akcija darivanja krvi u župi 19. srpnja 2018.

„U zadnjih nekoliko godina dosta prijatelja je umrlo od raka. Čak i moj ćaća. Darivajući krv (dosada 19 puta) upoznao sam nove prijatelje, velike borce i heroje koji su me nešto naučili: koliko god u životu imali i koliko god slabi bili nikada ne treba odustati. Prijatelj 'Miki' – Mirzet Malkočević iz Lipnice imao je veoma bolesnu kćerku koja je ozdravila jednom mi je priznao: 'Dragi fra Marko, zahvaljujem Bogu i dobrim ljudima jer je moja kćerka preživjela i sada joj je puno bolje ali jedino što mogu činiti u zahvalu jest da neprestano darivam krv'. Miki je već 50 puta darovao“, napisao je fra Marko te spomenuo dvojicu župljana volontera koji su više puta darivali krv: Zdenu Benkovića koji je to dosad učinio 87 i Božu Markovića koji je krv dao dvadesetak puta.

„Došavši na zajedničku ideju da probamo u župnom uredu napraviti dobrovoljnu akciju pokazalo se vrlo uspješnim. Zahvaljujem se i donatorima koji nam uvijek pomognu oko darova i organiziranja zakuske poslije akcija. Posebno zahvaljujemo Kruhu svetoga Ante iz Sarajeva na potpori“, riječi su župnika fra Marka.

„U ovoj napaćenoj zemlji nažalost dobrovoljni darovatelji nisu baš nagrađeni. Mnoge firme ne daju slobodni dan pa je zapravo mnogim darovateljima često i nemoguće fizički pribivati pojedinim akcijama“, upozorava fra Marko te dodaje: „No, bilo kako bilo dati krv najpotrebnijima je zapravo nešto najljepše. Stoga još jednom svima želim sretan dan darivatelja i pokušajmo se još više angažirati na ovome polju i spasiti nečiji život“. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. srpanj 2019.

    LUGLIO 2019: Integrità della giustizia

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: