Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 14. lipanj 2018.

U VATIKANSKU BIBLIOTEKU VRAĆEN UKRADENI DOKUMENT O OTKRIĆU AMERIKE

Latinski sažetak Kolumbova izvještaja iz 1493. godine neopaženo je ukraden iz Vatikanske biblioteke i prodan 2004. kolekcionaru u Atlanti

U Vatikansku biblioteku vraćen je ukradeni dokument o otkriću Amerike. Prema podacima veleposlanstva SAD-a pri Svetoj Stolici, radi se o latinskom sažetku Kolumbova izvještaja iz 1493. godine. Taj je dokument neopaženo ukraden iz Vatikanske biblioteke i prodan 2004. kolekcionaru u Atlanti. Američke veleposlanica u Vatikanu Callista Gingrich predala je u utorak službeno dokument papinskome arhivaru i bibliotekaru nadbiskupu Jean-Louisu Bruguesu i prefektu Vatikanske biblioteke biskupu Cesareu Pasiniju.

Isusovački red darovao je dokument 1921. godine Svetoj Stolici. Kradljivci su ga zamijenili kopijom. Izvornik je prodan za 875 tisuća dolara privatnome kolekcionaru, a sedam godina kasnije američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost dobilo je obavijest o krađi i zamjeni dokumenta u Vatikanu. Stručnjaci su 2017. utvrdili da je kolekcionar iz Atlante kupio izvornik, a da se u Vatikanu nalazi kopija dokumenta. Nakon što su stručnjaci potvrdili izvornost dokumenta, kolekcionarova udovica odlučila je dokument vratiti izvornom vlasniku. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. ožujak 2019.

    Francesco: il cristiano non crede in un fato immutabile, ma in un piano di salvezza voluto da Dio

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: