Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. lipanj 2019.

Vijesti

Đakovo, 13. lipanj 2018.

UMRLA S. M. ATANAZIJA (ANĐA) MIJIĆ

U Đakovu je u 93. godini života i 71. godini svetih zavjeta u subotu preminula s. M. Atanazija (Anđa) Mijić, redovnica Milosrdnih Sestara sv. Križa

Okrjepljena svetim sakramentima, u 93. godini života i 71. godini svetih zavjeta, u Đakovu je 9. lipnja preminula s. M. Atanazija (Anđa) Mijić, redovnica Milosrdnih Sestara sv. Križa. Misa zadušnica slavljena je u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova 12. lipnja, a potom je uslijedio pokop na groblju u Đakovu.

S. Atanazija rođena je 25. prosinca 1925. u župi Novo Selo u blizini Bosanskog Broda, od oca Joze i majke Ane, rođ. Tunjić. Bila je četvrta od desetero rođene djece, ali je četvero već u dječjoj dobi prešlo u krilo Stvoriteljevo. Pobožni roditelji učili su svoju djecu kršćanskomu nauku i molitvama, tako je ona već u 7. godini prispjela do sakramenta pričesti i zavoljela Isusa. Učenje je nije privlačilo, pa je završila u selu pučku školu i ostala kod kuće kao dobra pomagačica roditeljima. Iz sela su odlazile djevojke u samostan pa je imala priliku vidjeti i susresti časne sestre kada bi došle u posjet zavičaju. Tada se usudila reći kod kuće da i ona želi ići u časne sestre. Unatoč roditeljskom protivljenju, javila se u samostan u Đakovo i bila je 1945. godine primljena.
U novicijatu se teško razboljela, ali je svladala i tu teškoću te je 1948. godine položila prve zavjete. Potom se za nju otvorila široka lepeza djelovanja, jer su sestre u poratnim godina počele preuzimati apostolat u župama koji je uvijek tražio vrsnu domaćicu za župsko gospodarstvo i opskrbu sestarske zajednice. Prva postaja s. Atanazije bili su domaćinski poslovi u Otoku, zatim u Biskupskom dvoru u Đakovu te u Vukovaru, ponovno u Đakovu, a zatim u Skoplju, gdje je od 1954. do 1970. kuhala sestrama koje rade u bolnici. Nakon toga preuzela je mjesto kuharice u Biskupskom dvoru u Skoplju, a sljedeće službe bile su u Inđiji, Risnu i Splitu. Godine 1975. treći se put našla u Skoplju te je zaposlena kao kuharica u tamošnjem dječjem vrtiću do 1986. kada je stupila u redovitu mirovinu. Tada preuzima vođenje domaćinstva u sestarskoj zajednici u župi Skoplje, potom je u Slavonskom Brodu služila od 1989. do 1993. godine. Vraća se u provincijalnu kuću i uključuje u pomoć bolesnim sestrama i razne domaćinske poslove. Godine 1997. dobila je službu kuharice u novootvorenom sestarskom dječjem vrtiću Sunčev sjaj-Nazaret u Đakovu, gdje je i posluživala mališane te bdjela za vrijeme njihova počinka.
Pobolijevala je i preuzela potom samo dnevno bdjenje nad mališanima, no uvidjevši da je sile napuštaju, zamolila je da preuzme pripremanje povrća za samostansku kuhinju. Tu je dužnost vršila revno gotovo do kraja života. Iznenadio ju je moždani udar u 93. godini života, koji je njezinu tjelesnu aktivnost okončao, ali duh je imao još nekoliko tjedana da se spremi na susret s Gospodinom. Preminula je u subotu 9. lipnja, kada je Hrvatska provincija, u zajedništvu sa svim članicama vrhovnoga vodstva Družbe i s predstavnicama europskih provincija Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, slavila 150. obljetnicu dolaska i djelovanja Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. Preminula je upravo kada je okupljena zajednica u samostanskoj crkvi pjevala Jutarnje hvale. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. lipanj 2019.

    Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: