Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Zagreb, 12. lipanj 2018.

DONATORSKA VEČER ZA IZGRADNJU VJERSKO - KULTURNOG SREDIŠTA ŽUPE NA PLEHANU

Na skupu u Zagrebu sudjelovalo je tristotinjak Plehančana i njihovih prijatelja, među kojima brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i BiH

Donatorska večer za izgradnju Vjersko - kulturnog središta župe sv. Marka Evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini okupila je u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. u hotelu „Panorama“ u Zagrebu tristotinjak Plehančana i njihovih prijatelja, među kojima i brojne visoke dužnosnike društveno-političkih vlasti iz Hrvatske i BiH. Pod geslom „Gradite kuće i nastanite se, sadite vrtove i uživajte njihov urod. Ženite se i rađajte sinove i kćeri“, organizator tog povijesnog događaja kako za Plehan tako i za cijelu Bosansku Posavinu, koja je u zadnjem ratu razrušena i obnova sporo napreduje, bio je veliki prijatelj Plehana vlč. Ivan Tolj, župnik u Gornjim Močilima, a pokrovitelj Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Program, koji je vodila Uršula Tolj, započeo je nastupom KUD-a „Rodna gruda“ iz Dugog Sela, a pjesmom uveličali glazbenik Luka Balvan i operna pjevačica Ivana Lazar.

„Ova večer pokazuje da volite Plehan“, rekao je u svom pozdravnom govoru plehanski gvardijan fra Anto Tomas. Naglasivši da franjevci na Plehanu već dvadeset godina žive u privremenoj nedostatnoj zgradi-samostana pojasnio je da će izgradnja tog vjerskog kulturnog središta, koji dosta košta, puno značiti ne samo za Plehan nego i Bosnu i Hercegovinu.

„Izgradnjom ovoga Vjerskog - kulturnog središta Plehan, odgovorit ćemo na mnoga pitanja i pokrenuti sve ljude dobre volje u pomoći širenja mira i dobra na ratom zahvaćenom prostoru, razminirati svaki oblik zla, mržnje i stvoriti preduvjete mira i dobra u Plehanskom kraju. Bosna i Hercegovina dobit će mjesto ponosa, znak ljubavi i međusobnog uvažavanja, sačuvati naše franjevce, vratiti im osnovne djelatnosti da žive svoje franjevačko i svećeničko poslanje. Zato pozivam sve dobre ljude na inicijativu i solidarnost“, rekao je fra Anto. Dodao je da i kulturno dobro također nije vraćeno na Plehan jer ga nemaju gdje smjestiti.

U pozdravnoj riječ provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić je naglasio da svaki franjevac treba pripadati određenom samostanu. Kako je franjevački samostan najteže stradao od svih samostana u Bosni, kazao je: „Izgradnjom ovoga projekta podižemo se i dajemo novi duh i novu snagu Plehanu kao oazi duhovnosti i kulture ovoga kraja. Mnogi su franjevci iz toga kraja za vrijeme zadnjega rata izbjegli i prvi se 1998. vratili na Plehan i polako gradili. Samostan, na žalost nije izgrađen te mnogi franjevci nisu doživjeli da svoju starost žive na Plehanu. Pomognimo našem gvardijanu da započne gradnju samostana da on bude kao Grad na gori koji svijetli, kao oaza mira i duhovnosti, koja će jačati i davati snagu kako onima koji će tu živjeti i tu dolaziti. Zato nemojte se umoriti u činjenju dobra. Hvala vam na svemu što ste dosada učinili i što ćete učiniti za Plehan“, poručio je provincijal Marinčić.

Svoju podršku projektu i franjevcima na Plehanu dao je i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Izrazivši mišljenje da je najteže čovjeku kada se osjeća osamljen i zaboravljen donatorima je poručio: „Hvala vam za svaku ispruženu ruku za naš opstanak na našim prostorima. To je važno kako za nas tako i za vas u Hrvatskoj, zato smatram da je ta ispružena ruka zajedništva važna. Hvala vam na tome“, rekao je kardinal Puljić te i on donatore pozvao da se ne umore u činjenju dobra.

Poruku podrške, prijateljstva i pomoći Plenaskom kraju i svim Hrvatima u BiH obećali su te večeri i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Više o projektu Vjersko-kulturnog centra Plehan, kao i kulturnom blago gosti su saznali iz prigodne prezentacije kao i Kronike s Plehana, koju je priredio samostanski vikar fra Franjo Dalibor Stjepanović.

Petnaestak povratnika, koji su s franjevcima došli s Plehana, svoju su zahvalu donatorima na svoj način izrekli kroz izvornu bosansku pjesmu, kojom su ujedno i pokazali svoju radost kako je unatoč svim poteškoćama ipak najljepše živjeti na svojoj rodnoj grudi.

U Plehanskoj župi prije zadnjega rata živjelo je 8.120 Hrvata katolika, a danas ih je tek 90-ak i to uglavnom starijih i nemoćnih.

U znak zahvale fra Anto je nekim od eminentnih gostiju: kardinalu Puljiću, premijeru Plenkoviću, Draganu Čoviću, Davorinu Čordašu, Milanu Bandiću, Zvonku Milasu i Josipu Jerkoviću darivao sliku stare plehanske crkve, rakiju koju proizvode na Plehanu i krunicu koju izrađuju štićenici Terapijske zajednice Izor na Plehanu. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: