Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Sarajevo, 12. lipanj 2018.

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DJEČJEG RADA

Trenutno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada, kojeg je 2002. proglasila Međunarodna organizacija rada.

Prema podacima, trenutno je više od 218 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina prisiljeno raditi. Djeca su izložena najgorim oblicima rada, kao što je ropstvo, obavljanje teških fizičkih poslova, rad u opasnim uvjetima i sudjelovanje u oružanim sukobima. Djeca nemaju mogućnost pohađanja škola, a krše se njihova temeljna prava i slobode, kao što su sloboda kretanja i izražavanja. Često su i fizički ili psihički zlostavljana i doživljavaju različite emocionalne traume. U mnogim slučajevima, takva djeca žive u izolaciji i nemaju mogućnost bijega, rade bez plaće ili uz minimalnu plaću i bez kontrole financija. Zbog toga što rade iznad svojih fizičkih mogućnosti, ugroženo je njihovo zdravlje i njihova sigurnost.

Najveći broj djece radi na području Azije i Tihog oceana, no dječji rad prisutan je i u mnogim industrijskim i bogatijim zemljama. Djeca rade u svim gospodarskih granama, a najviše u poljoprivredi, industriji i uslužnim djelatnostima. Navedeni poslovi su poprilično opasni, a svake se godine nekoliko tisuća djece ozljedi ili razboli. Na žalost, takve ozljede često imaju i smrtne posljedice.

Papinska misijska djela diljem svijeta već 175 godina zagovaraju dječja prava. U Hrvatskoj je prošle godine pokrenuta akciju „Snaga riječi koja mijenja svijet“. Nošenjem bijele misijske narukvice, na kojoj je natpis „igra“, želi se osvijestiti da je igra najvažniji dječji posao i temelj sretnog djetinjstva, a djeca postaju solidarna sa svojim vršnjacima u misijskim zemljama.

Ne zaboravimo da svaka promjena kreće od nas samih i zato nosimo bijelu misijsku narukvicu s natpisom „igra“ i darujmo svoj prilog za pomoć djeci u misijskim zemljama. Više informacija o tome kako pomoći djeci na misije.hr i missio.ba. (kta/i.s.m.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: