Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. veljača 2019.

Vijesti

Orašje, 26. svibanj 2018.

USVAJANJEM DEKLARACIJE ZAVRŠENA PANEUROPSKA KONFERENCIJA U ORAŠJU

"Europski proces proširenja prekogranična saradnja kao instrument europskih integracija"

Usvajanjem teksta Paneuropske deklaracije završen je službeni dio konferencije "Europski proces proširenja prekogranična saradnja kao instrument europskih integracija" koja se održava u Orašju. U današnjim panelima govorili su mnogi istaknuti govornici iz Europske unije i zemalja regije.

Mile Lasić, član Nadzornog odbora Paneuropske unije BiH, istaknuo je kako su zemlje Balkana često percipirane kao neostvareni eksperiment na krajnjim granicama velikih imperija. „Neophodno je održavanje ne samo konstruktivnih pregovora između Europske Unije i Bosne i Hercegovine, već i kritički orijentiranih razgovora unutar same BiH koji će potpomoći boljem razumijeuanju potreba šire zajednice Bosne i Hercegovine te njezine kompleksnosti. U Bosni i Hercegovini se ne smiju ponoviti greške iz povijesti i nikako nije dobro nametanje teme Bosne i Hercegovine samo kao građanske države, već se moraju uvažavati i kolektivna prava“, kazao je Lasić.

Potpredsjednik Međunarodne paneuropske i predsjednik Hrvatske paneurope Mislav Ježić istaknuo je kako je upravo Bosna i Hercegovina ostala kulturno najraznovrsnija zemlja Jugoistočne Europe što je ujedno njezin najveći doprinos Europskoj Uniji. „Sama složenost veličine sustava koji EU predstavlja, može zaprijetiti stabilnosti Unije udaljavanjem njezinih građana od tog projekta i izražavanjem njihova nepovjerenja prema procesu proširenja. Zato se, citirajući papu Franju, trebamo vratiti idejama osnivača Europske unije“, kazao je Ježić.

Šef ureda Vijeća Europe u Sarajeuu Dragoslav Štefanek kazao je da danas mnogi ne vide europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. „No, treba biti optimist. Jer nitko se nije nadao recimo 1997. godine da će moja zemlja Slovačka ući u Europsku uniju, a ušli smo 2004. godine. Zato ustrajte na svom putu ka EU“, kazao Štefanek.

Bernd Posselt, predsjednik Paneuropske unije Njemačke kazao je da se nikako ne smije dozvoliti promjena granica na Jugoistoku Europu. „To može dovesti do primjerice nove podjele u BiH ili pak može dovesti u pitanje granice drugih europskih zemalja. Umjesto mijenjanja granica treba integrirati sve zemlje jugoistoka Europe u EU“, kazao je Posselt i dodao kako su najnovija istraživanja pokazala da odnos građana Europske unije prema Europskoj uniji nikada nije bio bolji još o 1983. godine. „U Njemačkoj, recimo više od 70 posto stanovnika Europsku uniju vidi pozitivno. Ono što mi moramo raditi je boriti se protiv nacionalizma koji je zapravo kolektivni egoizam, a egoizam je najgora ljudska osobina“, zaključio je Posselt.

Međunarodna konferencija realizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”,Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, Ured predsjednika Federacija BiH Marinka Ćavare. Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta „Joint Citizens' Forces – Common European Future“, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta „The Europe for Citizens Programme“, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Tekst deklaracije, koja će biti upućena predstavnicima vlasti u BiH, ali i predstavnicima institucija Europske unije, donosimo u nastavku:


Mi, predstavnici Paneuropske unije Bosne i Hercegovine, uz podršku paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije, na Međunarodnoj paneuropskoj konferenciji „Europski proces proširenja – Prekogranična saradnja kao instrument europskinh integracija“ koja je održana u Orašju od 25. – 27. maja / svibnja 2018. usvojili smo slijedeću

Deklaraciju

1. Bosna i Hercegovina je, neosporno, dio Europe i njena europska perspektiva nema pozitivnu alternativu. Pozdravljamo što je Bosna i Hercegovina predala odgovore na Upitnik Europske komisije što je veliki korak ka dobivanju kandidatskog statusa zemlje za članstvo u EU. Apelujemo da se zadrži postojeći momentum u procesu integracija kako bi se dali kvalitetni odgovori na dodatna pitanja Europske komisije koja će uslijediti.

2. Europska perspektiva Jugoistočne Europe još jednom je potvrđena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji (Bugarska) što je ohrabrujuća poruka i za Bosnu i Hercegovinu. Apelujemo bosanskohercegovačkim političarima da još jače nastave sa reformskim procesima u zemlji. Takođe, apelujemo na institucije Europske unije da se aktivnije uključe u provođenje reformskih procesa na najvišem nivou neophodnih za EU integracije da bi se brže ostvarilo proširenje EU i BiH postala njena članica.

3. Paneuropska unija poziva sve proeuropske snage u BiH da se snažnije uključe u procese europskih integracija BiH. Isto tako, apelujemo proeuropskim političarima da se nakon općih izbora formira široka koalicija za europsku, pravnu i demokratsku BiH.

4. Paneuropska unija predlaže institucijama Europske unije formiranje zajedničkog tijela između EU i zemalja Zapadnog Balkana na kojem bi se raspravljalo ne samo o proširenju, već i o drugim temama, uključujući i geopolitičke.

5. Prekogranična saradnja između država Jugoistočne Europe ima veliku ulogu u razvijanju procesa europskih integracija i doprinosi izgradnji mira i dobrih međudržavnih odnosa. U daljem procesu integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, a naročito tokom pregovora o otvorenim poglavljima BiH bi trebala uložiti dodatne napore u nove projekte prekogranične saradnje u oblasti privrednog razvoja, razvoja infrastrukture i ekologije.

6. Apelujemo na sve zemlje Jugoistočne Europe da prošire aktivnosti u oblasti prekogranične saradnje kako bi se što uspješnije odvijao i završio proces integracija zemalja Jugoistočne Europe pojedinačno u EU.


U Orašju, 26. svibanja 2018.


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. veljača 2019.

    Papa Francesco Messa a Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: