Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. listopad 2018.

Vijesti

Adis Abeba, 25. svibanj 2018.

DAN AFRIKE

U nekim od najsiromašnijih država svoj pastoralni i humani doprinos daju svećenici, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata

Svake se godine 25. svibnja 2018. obilježava Dan Afrike. Na taj su dan 1963. godine, 32 nezavisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekolonizacije. Dan Afrike je nacionalni praznik u svim zemljama potpisnicama i tom se prigodom obilježava neovisnost, zajedništvo, solidarnost i suradnja afričkih zemalja u postizanju kvalitetnijih uvjeta života i uklanjanju svih oblika kolonijalizma, kao i međunarodna suradnja i djelovanje u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda i Deklaracijom o ljudskim pravima. Desetljećima je Organizacija Afričkog Jedinstva imala bitnu ulogu u političkim zbivanjima na cijelom kontinentu, a 2002. transformirana je u Afričku uniju.

Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama, živi oko 1,2 milijarde ljudi. Afrički vjernici su uglavnom muslimani, kršćani (Rimokatolička, Protestantska, Etiopska i Koptska Crkva) i pripadnici raznih domorodačkih vjerovanja. Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova.

U nekim od najsiromašnijih država svoj pastoralni i humani doprinos daju svećenici, redovnici i redovnice Crkve u Hrvata. Od ukupno 79 hrvatskih misionara i misionarki u 27 zemalja svijeta njih 35 djeluje u Africi, u državama: DR Kongo (10), Tanzanija (6), Uganda (4), Benin (3), Ruanda (3), Madagaskar (2), Nigerija (2), Gana (1), Kamerun (1), Kenija (1), Maroko (1), Zambija (1).

Hrvatski misionari uvijek ističu koliko im je važna molitvena i materijalna potpora iz domovine. Svi koji su zainteresirani, mogu im pomoći svojim molitvama, kao i financijski preko Papinskih misijskih djela. (kta/i.s.m.)

PREPORUČI
Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. listopad 2018.

    Poruka pape Franje u prigodi Svjetskog dana misija

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: