Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 18. svibanj 2018.

ZAVRŠENI SUSRETI PAPE FRANJE SA ČILEANSKIM BISKUPIMA

Papa biskupima zahvaljuje na raspoloživosti u suradnji u svim odlukama koje će se morati implementirati, a koje su nužne za uspostavu pravde i crkvenog zajedništva

U četvrtak, 17. svibnja 2018. u kasnim popodnevnim satima završen je posljednji od četiri susreta pape Franje sa čileanskim biskupa, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Na kraju ovog „perioda razmišljanja i bratskog susreta", papa Franjo je predao „svakom pojedinom od svoje braće u episkopatu" pismo na španjolskom jeziku. U pismu čileanskim biskupima Papa je okarakterizirao susrete u Vatikanu, koji su započeli u utorak, 15. svibnja i na kojem su sudjelovala 34 čileanska biskupa, kao „otvoreno razlučivanje" o „mučnim zbivanjima" koja su „nanijela štetu crkvenoj zajednici" i „oslabila rad Crkve u Čileu posljednjih godina". U svjetlu „bolnih događaja" vezanih uz zlostavljanja maloljetnika, zloupotrebu vlasti i savjesti, navodi se u Papinom pismu, na susretima se dublje razmišljalo o „ozbiljnosti istih" i „tragičnim posljedicama" osobito po žrtve. Papa je izvijestio kako je imao priliku zamoliti „od srca za oproštenje" neke od njih, a toj su se molbi „jednodušno" pridružili i biskupi izrazivši spremnost i odlučnost dati naknadu za nanesenu štetu.

Papa u pismu zahvaljuje biskupima na „punoj raspoloživosti koju je svaki pojedini očitovao u prihvaćanju i suradnji u svim promjenama i odlukama koje ćemo morati implementirati na kratki, srednji i dugi rok, a koje su nužne za uspostavu pravde i crkvenog zajedništva".

Papa na kraju poziva biskupe da „nastave izgrađivati proročku Crkvu, koja će znati staviti u središte ono što je važno: služenje Gospodinu u gladnome, zatočenome, migrantu, zlostavljanom". (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. siječanj 2019.

    Videnews Angelus Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: