Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 18. svibanj 2018.

PAPA: NEKA ISTINSKO JEDINSTVO BUDE NAŠ CILJ

Propovijed Svetog Oca tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 17. svibnja

Prvi je put onaj o kojem Isus govori u 17. poglavlju Evanđelja po Ivanu, odnosno o jedinstvu koje ima s Ocem i u koje također želi uvesti nas. To je jedinstvo spasenja, koje stvara Crkvu, jedinstvo koje ide prema vječnosti. Kad mi u životu, u Crkvi ili u građanskom društvu radimo za jedinstvo, onda se nalazimo na putu koji je zacrtao Isus – napomenuo je Sveti Otac u svojoj propovijedi za vrijeme jutarnje Mise u Domu svete Marte u Vatikanu, 17. svibnja 2018.

No tu je i lažno jedinstvo: na primjer, lažno jedinstvo tužiteljā svetoga Pavla, na koje nailazimo u današnjem prvom misnom čitanju (Dj 22,30; 23,6-11). Ispočetka se predstavljaju kao jedan blok kako bi ga optužili. Međutim, Pavao je bio domišljat, odnosno posjedovao je ljudsku mudrost kao i mudrost Duha Svetoga, te je među njih bacio „kamen razdiobe“ govoreći da „mu se sudi zbog nade, uskrsnuća mrtvih“. Jedno krilo tog lažnog jedinstva bili su zapravo saduceji koji su tvrdili da „nema uskrsnuća, ni anđela, ni duha“, dok su farizeji sve to priznavali. Pavlu je tako uspjelo uništiti njihovo lažno jedinstvo koje nije bilo čvrsto: uništila ga je rasprava i njegovi tužitelji su bili podijeljeni.

U drugim progonima koje je pretrpio Pavao vidimo narod kako viče, a da ne zna što je rekao te da su vođe oni koji predlažu ljudima što trebaju vikati. Takvo iskorištavanje naroda predstavlja također preziranje istoga jer ga iz naroda pretvara u gomilu – upozorio je papa Franjo i nastavio – To je element koji se ponavlja mnogo puta, od prvih vremena do danas. Razmislimo o tome. Na Cvjetnicu svi kliču: „Blagoslovljen ti koji dolaziš u ime Gospodnje“, a sljedeći su petak ti isti ljudi vikali: „Raspni ga“. Što se dogodilo? – upitao je Papa i odgovorio – Isprali su im mozak i promijenili su stvari. Narod su pretvorili u gomilu koja uništava.

Stvaraju se mračne okolnosti kako bi se osudila osoba, a onda se to [lažno] jedinstvo raspada – objasnio je Sveti Otac – Riječ je o metodi prema kojoj su Isus, Pavao, Stjepan i svi mučenici bili progonjeni, a naširoko se koristi i danas. Primjerice, u građanskom ili političkom životu kad se želi počiniti državni udar: mediji počinju govoriti loše o ljudima, vođama te ih putem kleveta kaljaju. Potom dolazi pravda, osuđuje ih, a u konačnici se čini državni udar. Progon koji se može vidjeti i kad je narod u areni vikao kako bi vidio borbu između mučenikā i divljih zvijeri ili gladijatorā.

Jedna od karika u lancu da bi se došlo do osude jest to okružje lažnog jedinstva – naglasio je papa Franjo – A isto se, makar u manjoj mjeri, događa u našim župnim zajednicama kad, primjerice, dvojica ili trojica počnu kritizirati drugoga. Počinju ga ogovarati te stvaraju lažno jedinstvo kako bi ga osudili. Osjećaju se sigurnima i osuđuju ga. Osuđuju ga u mislima, riječ je o stavu. Potom se razdvajaju i ogovaraju jedan drugoga jer su podijeljeni. Iz tog je razloga ogovaranje stav ubojice jer ubija, uništava ljude, uništava ugled ljudi.

Ogovaranje je ono što se upotrijebilo protiv Isusa: da bi mu se uništilo ugled, a jednom kad je bio diskreditiran, ubili su ga.

Razmislimo o svom velikom pozivu: jedinstvu s Isusom, s Ocem – nastavio je Papa – I tim putom moramo ići, muškarci i žene koji se ujedinjuju i uvijek nastoje napredovati na putu jedinstva. Ne lažna jedinstva bez tvarnosti i koja samo služe da bi se učinilo korak više i osudilo ljude te ostvarilo interese koji nisu naši: to su interesi kneza ovoga svijeta koji je uništenje. Neka nam Gospodin udijeli milost da uvijek hodimo putom istinskog jedinstva – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: