Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 18. svibanj 2018.

PAPA FRANJO PRIMIO NOVE VELEPOSLANIKE PRI SVETOJ STOLICI

Mir, pomirenje, prihvat migranata – glavne su teme govora kojim se papa Franjo obratio novim veleposlanicima

Mir, pomirenje, prihvat migranata – glavne su teme govora kojim se papa Franjo obratio novim veleposlanicima pri Svetoj Stolici, koje je, 17. svibnja 2018. primio u audijenciju. Sveti ih je Otac ohrabrio, ali i upozorio da rade za dobro, i to odlukama obilježenima samilošću, dalekovidnošću i hrabrošću.

Pred novim je veleposlanicima iz Tanzanije, Lesota, Pakistana, Mongolije, Danske, Etiopije i Finske, ovjerovljenima pri Svetoj Stolici, Papa odmah na početku govora istaknuo temelj odgovornosti i ulogu međunarodne diplomacije, uvijek usmjerene na promicanje pravednosti i sklada. Ali, nikada se – prema Papinim riječima – ne valja udaljiti od jedinstva ljudske obitelji i dostojanstva svakog njezinog člana.

Zbog toga je Crkva uvjerena da svrha cijele diplomatske aktivnosti treba biti razvoj, i to cjelokupni razvoj svake osobe, muškarca i žene, djeteta i starije osobe, kao i čitavih naroda, u općem okviru dijaloga i suradnje u službi općega dobra.

Sedamdeset godina nakon prihvaćanja Opće konvencije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, papa Franjo je podsjetio da je potrebno primijeniti novi duh solidarnosti u odnosu na svu našu braću i sestre, posebice na one koji trpe zbog siromaštva, bolesti i potlačenosti. Nitko ne može zanemarivati našu moralnu odgovornost u suočavanju s globalizacijom ravnodušja, i praviti se da ne vidi tragične slučajeve nepravde koji zahtijevaju brzi humanitarni odgovor – istaknuo je Papa.

Među najhitnijim problemima međunarodne zajednice, s kojima se i novi veleposlanici trebaju suočiti, nalazi se problem izbjeglica i selilaca koji su primorani pobjeći od ratova i od gladi, koji su progonjeni, ili pogođeni siromaštvom i uništavanjem, među ostalim i okoliša, zbog čega su prisiljeni napustiti svoj dom i zemlju. Taj problem ima bitnu etičku dimenziju koja prelazi nacionalne granice i ograničena shvaćanja sigurnosti i vlastitog interesa. Unatoč slojevitosti i osjetljivosti političkih i društvenih pitanja, pojedine zemlje i međunarodna zajednica pozvani su dati svoj najbolji mogući prinos pomirenju i uspostavi mira kroz odluke i politike koje ponajviše obilježavaju samilost, dalekovidnost i hrabrost.

U vrijeme ovih epohalnih promjena, koje od svih kojima je na srcu mirna i sretna budućnost budućih naraštaja zahtijeva mudrost i razlučivanje, Papa traži suradnju svih ljudi kako bi se prekinuli svi ratovi. Moja je želja – kazao je – da vaša nazočnost i djelovanje u diplomatskoj zajednici pri Svetoj Stolici pridonese jačanju duha suradnje i uzajamnoga sudjelovanja, koji su bitni u vidiku djelotvornoga odgovora na današnje radikalne izazove. Crkva pak sa svoje strane, uvjerena u odgovornost koju imamo jedni za druge, promiče svaki napor usmjeren na suradnju, bez nasilja i bez podvale, u izgradnji svijeta u duhu pravoga bratstva i mira – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: