Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Najave

Banja Luka, 9. svibanj 2018.

Obilježavanje blagdana bl. Ivana Merza u Banjoj Luci

Ove se godine navršava 15 godina od uzdignuća na čast oltara blaženog Ivana Merza.

Uz tu godišnjicu banjolučki je biskup mons. Franjo Komarica pozvao je župnike i upravitelje župa zamolivši ih da obavijeste i pozovu članove svojih pastoralnih i ekonomskih vijeća kao i sve druge župljane te da zajedno dođu na svečanu Misu u banjolučku katedralu sv. Bonaventure u srijedu, 9. svibnja 2018. u 10 sati. Liturgijska je proslava bl. Ivana Merza ove godine premještana dan ranije, jer je 10. svibnja svetkovina Uzašašća Gospodinova.

„Želimo zajedno zahvaliti za Božji dar našoj biskupiji u osobi našeg Blaženika, koji je pravi uzor angažiranog vjernika laika. Ujedno ćemo njegovu zagovoru preporučiti svekolike potrebe naše biskupijske zajednice kao i cijele Crkve u našoj domovini Bosni i Hercegovini“, dodao je biskup Franjo u svom pozivu od 28. svibnja.

„Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja' - tim je riječima papa Ivan Pavao II. nazvao Ivana Merza u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994.god., prvoga dana svoga pohoda Hrvatskoj. Postupak za proglašenje Ivana Merza blaženim i svetim započeo je u Zagrebu još 1958. god, a tridesetak godina kasnije nastavlja se u Rimu pri vatikanskoj Kongregaciji za kauze svetaca. Rođen 1896. u Banjoj Luci ovaj je mladi blaženik preminuo u Zagrebu 10. svibnja 1928., u 32. godini života. Mnogi mu se vjernici godinama mole za zagovor i postoji preko 600 zapisanih uslišanja po njegovom zagovoru. Štovanje blaženog Merza širi se i po Europi i svijetu. Nedavno je osnovana i vicepostulatura na Filipinima. Poznaju ga i mole mu se vjernici Francuske, Njemačke, Italije, Argentine, Amerike. (tabb)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: