Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. siječanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 26. travanj 2018.

BRIFING O SUSRETU VIJEĆA KARDINALA

Velik dio rada Vijeća bio je posvećen ponovnom čitanju nacrta nove apostolske konstitucije Rimske kurije

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, 25. travnja 2018. je održao brifing o 24. susretu Vijeća devet kardinala sa Svetim Ocem koji je započeo u ponedjeljak, 23. travnja, a završio 25. travnja. Na sastancima su sudjelovali svi članovi osim australskoga kardinala Georgea Pella, dok je njemački kardinal Reinhard Marx bio odsutan u ponedjeljak. Sveti Otac pak nije bio prisutan jutros zbog opće audijencije.

Velik dio rada Vijeća bio je posvećen ponovnom čitanju nacrta nove apostolske konstitucije Rimske kurije. Na kraju izrade nacrta, koja će zahtijevati određeno vrijeme, kardinali će odobriti tekst koji će potom biti dostavljen papi Franji na konačno odobrenje.

Greg Burke je otkrio i neke detalje o sadržaju spomenutog dokumenta. Među raznim tema koje će oblikovati novi dokument, a o kojima se već naširoko raspravljalo na prethodnim susretima Vijeća, neke su od naročite važnosti: Rimska kurija u službi Svetog Oca i partikularnih Crkvi; pastoralni karakter kurijalnih aktivnosti; uspostava i rad Trećeg odjela Državnog tajništva Svete Stolice; navještaj Evanđelja i misionarski duh kao perspektiva koja obilježava djelatnost čitave Kurije.

Američki je kardinal Sean O'Malley izvijestio sudionike Vijeća o radu Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika kao i o brojnim naporima koji se čine u svijetu kako bi se zaštitilo djecu i ranjive odrasle osobe. Kardinali su imali prilike čuti i mons. Lucia Ruiza, tajnika Tajništva za komunikaciju, koji ih je izvijestio o sadašnjem stanju reforme vatikanskog komunikacijskog sustava. Spomenimo na kraju kako će se sljedeći susret Vijeća kardinala održati od 11. do 13. lipnja 2018. godine. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. siječanj 2019.

    Udienza generale Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: