Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Vijesti

Hvar, 17. travanj 2018.

PRIPREME ZA BISKUPSKO REĐENJE MONS. PETRA PALIĆA U HVARU

Gotovo dvadeset medijskih kuća zatražilo je akreditacije za praćenje biskupskog ređenja u hvarskoj katedrali 30. travnja, među kojima većina vodećih hrvatskih medija

I dalje traju pripreme za biskupsko ređenje mons. Petra Palića, svećenika Dubrovačke biskupije, koje će biti održano u ponedjeljak 30. travnja u katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru. Papa Franjo imenovao je mons. Palića za 56. biskupa Hvarsko-bračko-viške biskupije. Radni sastanak užega odbora održan je u ponedjeljak 16. travnja u prostorima Biskupskoga ordinarijata u Hvaru. Definiraju se i nadalje mogućnosti brodskoga prijevoza na otok Hvar te mogućnosti dolaska brojnih hodočasnika. Prema riječima katedralnoga župnika u Hvaru Milija Plenkovića, još uvijek se ne zna točan broj hodočasnika, pa će prema podacima koji budu stizali s terena biti odlučeno kako će se najkvalitetnije urediti prijevoz hodočasnika na otok i s otoka. Osim redovitih trajektnih linija iz Splita za Stari Grad i nazad te katamaranske linije iz Splita za Hvar, preko Milne na Braču, radi se i na organiziranju dodatnih linija koje bi trebale prevesti pristigle hodočasnike, o čemu će Informativna katolička agencija naknadno objaviti podrobnije informacije. Detaljnije upute i informacije vezane uz događaj biskupskoga ređenja mons. Palića zainteresirani mogu pratiti i putem službene facebook stranice katedralne župe sv. Stjepana I. u Hvaru na linku https://www.facebook.com/zupa.hvar.

Na misi biskupskoga ređenja očekuje se dolazak oko četrdesetak biskupa i dvjestotinjak svećenika, među kojima i dolazak zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, apostolskoga nuncija u RH nadbiskupa Giuseppea Pinta, apostolskoga nuncija u Berlinu nadbiskupa Nikole Eterovića i cijeloga episkopata u Hrvatskoj. S obzirom da se očekuje veći broj hodočasnika, misu biskupskoga ređenja u katedrali vjernici na središnjemu hvarskom trgu Sv. Stjepana pratit će preko video-zida koji će biti postavljen na pročelju tamošnje katedrale. Za sudionike slavlja biskupskog ređenja bit će pripremljen i liturgijski vodič s popratnim sadržajima kako bi pristigli hodočasnici mogli pratiti liturgijsko slavlje. U tijeku je i uređenje unutrašnjosti hvarske katedrale i njezino pripremanje za slavlje biskupskoga ređenja.

Na misi biskupskoga ređenja očekuje se i veći broj predstavnika medija. Od 4. travnja do 16. travnja Ured za medije Hvarske biskupije proveo je postupak prijave za akreditiranje medija koji će pratiti događaj biskupskoga ređenja. Gotovo 20 medijskih kuća zatražilo je akreditacije, među kojima većina vodećih hrvatskih medija. Za predstavnike medija bit će izdano oko 40 akreditacija i osiguran posebni prostor u katedrali za praćenje događaja. Bit će pripremljeni i materijali za novinare kako bi im se omogućilo kvalitetnije praćenje i izvještavanje, priopćio je povjerenik za medije Jadran Bašić. Misu biskupskoga ređenja izravno će prenositi HTV na Drugom programu s početkom u 10.30 sati, a komentator i urednik prijenosa bit će novinar Neno Kužina. Misu će prenositi i Hrvatski katolički radio, a komentirat će je novinar Domagoj Pejić. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. ožujak 2019.

    Papa Francesco a Loreto: tutta la visita in un minuto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: