Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 17. travanj 2018.

PRIHVAĆEN PRIPREMNI DOKUMENT SINODE O AMAZONIJI

Prvi susret predsinodalnog vijeća posebne Biskupske sinode za panamazonsku regiju, koji je predvodio papa Franjo, održao se od 12. do 13. travnja 2018.

Od 12. do 13. travnja 2018. godine održao se prvi susret predsinodalnog vijeća posebne Biskupske sinode za panamazonsku regiju, koji je predvodio papa Franjo – priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice. Za vrijeme sastanka izrađen je pripremni dokument za spomenutu sinodu koja će se održati 2019. godine na temu „Amazonija: novi putovi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“.

Za vrijeme rasprave istaknuta je važnost panamazonske regije za čitav planet. Članovi Vijeća i stručnjaci na poseban su način raspravljali o pastoralnoj situaciji na tom području te o nužnosti da se otvore novi putovi za bolju integraciju Evanđelja u stanovništvo, naročito u domorodačke narode. K tomu su razgovarali o ekološkoj krizi u Amazoniji te o potrebi promicanja cjelovite ekologije, u skladu s enciklikom „Laudato si'“.

Kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode, Svetom Ocu je na početku susreta zahvalio na njegovoj prisutnosti te je uputio poseban pozdrav članovima predsinodalnog Vijeća i stručnjacima od kojih su neki članovi Panamazonske Crkvene mreže (REPAM).

Predsinodalno je vijeće na kraju rasprave odobrilo pripremni dokument koji sadrži završni upitnik. Tekst će potom biti proslijeđen biskupskim konferencijama koje će sudjelovati na sinodi i drugim ovlaštenim tijelima kako bi započele predsinodalne konzultacije. Papa Franjo je na kraju sastanka zahvalio članovima Vijeća i drugim sudionicima na njihovu doprinosu i na duhu zajedništva koji se očitovao za vrijeme susreta. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. ožujak 2019.

    Papa Francesco a Loreto: tutta la visita in un minuto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: