Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 15. travanj 2018.

PAPA U AUDIJENCIJU PRIMIO IZASLANSTVO SVEUČILIŠTA VILLANOVA

„Sveučilište kao zajednica istraživanja i proučavanja, mora također osloviti složene etičke i kulturne izazove epohalnih promjena koje utječu na naš današnji svijet“

Papa Franjo primio je, 14. travnja 2018. u audijenciju 70 rukovoditelja i upravitelja američkog Sveučilišta Villanova u Philadelphiji koji su se ovih dana okupili u Rimu radi svojega susreta. Sveučilište je nazvano po svetom Tomi od Villanove, španjolskom nadbiskupu i augustincu, a osnovali su ga 1842. godine augustinci, što to sveučilište čini najstarijim katoličkim sveučilištem u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Kao baštinici velike augustinovske tradicije učenja nadahnutog potragom za božanskom mudrošću, vaše je Sveučilište utemeljeno da očuva i preda bogatstvo katoličke tradicije novim generacijama studenata koji, kao mladi Augustin, traže istinski smisao i vrijednost istinskoga života – istaknuo je Papa i nastavio – Vjerno toj viziji, Sveučilište kao zajednica istraživanja i proučavanja, mora također osloviti složene etičke i kulturne izazove epohalnih promjena koje utječu na naš današnji svijet. Moja je nada da će Sveučilište Villanova u svakom vidiku svoga života i poslanja ustrajati u svojim nastojanjima da priopći intelektualne, duhovne i moralne vrijednosti koje će omogućiti mladima da mudro i odgovorno sudjeluju u velikim raspravama oblikujući budućnost društva – kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo je naglasio da je jedan žurni vidik te obrazovne zadaće razvoj opće, „katoličke“ vizije jedinstva naše ljudske obitelji i predanosti djelotvornoj solidarnosti koja je nužna za borbu protiv ozbiljnih nejednakosti i nepravdi koje obilježavaju današnji svijet. Sveučilištā su po svojoj samoj naravi pozvana biti radionice dijaloga i susreta u službi istine, pravde i obrane ljudskog dostojanstva na svakoj razini – napomenuo je Papa i dodao – To je posebno istinito kad je riječ o katoličkim institucijama poput vaše, koja pridonosi crkvenom poslanju promicanja autentičnog i cjelovitog rasta ljudske obitelji prema konačnoj punini u Bogu.

Nitko nije bolje od svetog Augustina poznavao nemir ljudskoga srca dok ne pronađe mir u Bogu koji nam, u Isusu Kristu, otkriva najdublju istinu o našem životu i našoj konačnoj sudbini. Neka vas ovi dani promišljanja, rasprave i susreta utvrde u vašoj predanosti poslanju Sveučilišta u službi istine koja nas oslobađa (usp. Iv 8,32) – zaključio je Sveti Otac i preporučio prisutne i njihove obitelji, te čitavo Sveučilište Villanova, molitvama svetih Augustina i Monike, udijelivši svima apostolski blagoslov. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. ožujak 2019.

    Papa Francesco a Loreto: tutta la visita in un minuto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: