Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 31. ožujak 2018.

Biskupi, svećenici, redovnici i redovnice na Uskrsnom čestitanju kod kardinala Puljića

Na Veliku subotu, 31. ožujka 2018. biskupi, svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva okupili su se na Uskrsnom čestitanju kod nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog.

Uz najbliže suradnike kardinala Puljića na čelu s pomoćnim biskupom mons. Perom Sudarom i generalnim vikarom mons. Lukom Tunjićem, na čestitanje su došli: apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te brojni svećenici, dijecezanski i redovnički, kao i sestre redovnice među kojima: provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije s. Kata Karadža, provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne - Sarajevo s. M. Julijana Djaković, zamjenica provincijske predstojnice sestara Služavki Malog Isusa Provincija Bezgrješnog začeća BDM s. M. Suzana Malešić te predstavnice sestara Kćeri Božje ljubavi, Školskih sestara franjevki Hercegovačke franjevačke provincije i Klanjateljica Krvi Kristove kao i superior Družbe Isusove u Sarajevu o Krešimir Djaković.

Čestitku kardinalu Puljiću, nunciju Pezzutu, biskupima Tomi i Peri i svim suradnicima u ime svih nazočnih izrekla je provincijalna poglavarica s. M. Julijana Djaković. „Mi ovdje nazočni, želimo posvjedočiti da smo zahvaljujući snazi trpećeg Isusa, ustrajali u četrdesetodnevnom korizmenom hodu, koji na poseban način prethodi najvećoj kršćanskoj svetkovini - Uskrsu, a koji je istovremeno odraz našeg svagdanjeg života“, kazala je s. Julijana.

„Znamo da Vas kao našeg Pastira raduje jedinstvo, razumijevanje, međusobna povezanost, suradnja i dosljednost u obnašanju i ostvarenju našeg duhovnog poziva. Uvjereni smo da u svojoj ljubavi i odgovornosti bdijete i nesebično izgarate nad svakim svojim svećenikom, nad redovničkim zajednicama i nad povjerenim Vam vjernicima. Zato Vam iskreno zahvaljujemo za potporu, neumornu brigu i požrtvovnost, ljubav i zauzetost u Vašoj pastirskoj službi... Vjerujemo da se u Isusovu patnju i muku na križu slila sva ljudska bol, tjeskoba, gorčina i nemoć. Ali na sreću, ona ne predstavlja pobjedu ni kraj. Kristovo pashalno otajstvo uništilo je snagu zla i tako postalo izvor našeg izbavljenja, spasenja i otkupljenja... Svanuće onog povijesnog uskrsnog jutra donijelo je sa sobom eksploziju vječnosti“, kazala je provincijalna poglavarica s. Julijana.

„Oče Kardinale, zajedno s Vama, svi mi koji smo svoje živote darovali Bogu i utkali ih u otajstvo Crkve, u otvorenosti njegovu Duhu, spremni smo dopustiti Gospodinu da otvori zasune naših srdaca, otkotrlja kamen naše zatvorenosti i skine mrene s naših očiju. Spremni smo prihvatiti izazove svoga vremena, te činiti sve kako bismo bili dostojni glasnici Krista uskrsloga i njegove Radosne vijesti. Neka nam uskrsni dar vjere bude novi izvor svjetla i snage! Neka nas uskrsli Krist osposobi za još vjernije življenje, djelovanje i svjedočenje Uskrsne istine, kako nas uvijek iznova potiče i papa Franjo svojim očinskim savjetima. Neka Vam je sretan i blagoslovljen Uskrs“, kazala je sestra Julijana u svojoj čestitci.

Potom je kardinal Puljić zahvalio za upućenu čestitku s. Julijani i svim okupljenima napominjući da su došli kako bi „jedni drugima čestitali Uskrs i izrazili radost uskrsnog zajedništva. Podsjetio je da je lanjske 2017. godine u uskrsnoj čestitci najavio Gospin hod kroz Vrhbosansku nadbiskupiju i posvetu Bezgrješnom Marijinu Srcu kada je kroz sve župe nošen Gospin kip koji je na kraju postavljen u nadbiskupovu kapelicu.

Kardinal Puljić je podsjetio da se već nekoliko godina pripravljaju za Sinodu pod geslom: Sve obnoviti u Kristu te napomenuo da na tom hodu postoje brojni zastoji pa se osjeća potreba ohrabrenja i ustrajnosti na tom putu.

„Stojimo pred izazovima odlaska koji mnoge nuka da proročki izračunaju kada će nas nestati. Zaboravljamo da mi nismo umrli za tu Crkvu, i da Gospodar povijesti ravna tijekom povijesti ali od nas se očekuje hrabro svjedočenje nade i Uskrslog Krista. Krštenjem smo postali jedna Crkva. Svetim redom dobili smo posebno povjerenje u toj Crkvi. Ta Crkva nije ničije vlasništvo; ne derimo tu Kristovu haljinu niti bacajmo kocku za nju, nego je obucimo i budimo vjerodostojni na ovim prostorima“ kazao je kardinal Puljić te podsjetio da su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovini odlučili zajedno pozvati na intenzivniju akciju molitve Gospine krunice od blagovijesti 9. travnja do kraja svibnja ove godine na nakanu „opstanka Katoličke Crkve na ovim prostorima“. Podsjetio je i da će u tom vremenu posebno moliti na sljedeće nakane: za hrabru nadu i pouzdanje u Uskrslog Krista, unatoč svih iskušenja i sumornosti koja nam se nameće; za iskorjenjenije nemile psovke koja truje vjerničko srce i vjerničko zajedništvo; za radosnu otvorenost životu i čin zadovoljštine za svu ubijenu nerođenu djecu; za slogu i vjernost u braku i obiteljsko zajedništvo; za istinsko poštivanje Dana Gospodnjeg i redovno slavljenje svete Mise u nedjelju i blagdane; za zauzeti odgoj djece i mladih u vjeri i pružanje pravog svjedočenja vjere svojim primjerom; za hrabro i radosno svjedočenje svoje vjere i svoga identiteta: svoje voljeti tuđe poštivati te za iskorjenjenije svih ovisnosti koje urušavaju dostojanstvo čovjeka i zajedništva vjernika.

Kardinal Puljić zaželio je na kraju „svakom osobno i svima zajedno obilje uskrsne radosti i ispunjenje u životnom hodu“ kako bi „današnji čovjek mogao u nama iščitati tu nadu i hrabrost za život“.

Nakon prigodne pjesme nastavljeno je zajedničko druženje. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. ožujak 2019.

    Papa Francesco a Loreto: tutta la visita in un minuto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: