Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. rujan 2020.

Justitia et Pax

Povijest

Početni impuls za ustanovljenje Komisije pravda i mir po cijelom svijetu je želja Drugog vatikanskog sabora da se promiče socijalna pravda među narodima (usp. Gaudium et spes, br. 90). Odgovarajući na ovu želju sabora papa Pavao VI. je 06. siječnja 1967. godine, motuproprijem Catholicam Christi Ecclesiam osnovao Papinsku komisiju „Iustitia et pax“ te ujedno pozvao biskupske konferencije da ustanove nacionalne „Iustitia et pax“ komisije.

Na papin poticaj ustanovljene su razne nacionalne Komisije pravda i mir, a 1971. godine oformljena je Konferencija Europskih „Iustitia et pax“ komisija. Prve članice ove Europske konferencije bile su: Belgija, Danska, Engleska i Wels, Francuska, Njemačke, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Švicarska i Španjolska.

U godinama koje su slijedile, sve veći broj europskih zemalja priključivao se ovoj Europskoj konferenciji. Konferencija je nastojala, posebno nakon prestanka hladnog rata 1990-tih, produbljivati europsko jedinstvo potičući biskupske konferencije u srednjoj i istočnoj Europi da ustanove nacionalne komisije. U tom procesu Europska konferencija je doista postala europska, budući da u njenom okrilju djeluje i odražava bogatstvo 31 europska zemlja.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine je na svom devetom redovitom zasjedanju 28. – 29. travnja 1997. osnovala Komisiju „Iustitia et pax“ Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koja je članica Konferencije europskih „Iustitia et pax“ komisija.

Cilj

Konferencija europskih „Iustitia et pax“ komisija je u stalnom kontaktu sa Papinskim vijećem za pravdu i mir, na čijem je čelu kardinal Renato Raffaele Martino.

Cilj „Iustitiae et pax“ je promicati pravdu i mir prema načelima Evanđelja i crkvenog društvenog nauka; prikupljati vijest i rezultate istraživanje o pravdi i miru, o napretku naroda i povredama ljudskih prava. „Iustitia et pax“ želi progovoriti o problemima koji muče današnje društvo, kao što su: borba protiv siromaštva, borba za ljudska prava, mir, pomirenje i razvoj pojedinca i društva. Isto tako želi povećati svijest o katoličkom socijalnom nauku u europskom društvu i europskim institucijama. Posebna se briga stavlja na siromašne, one kojima su uskraćena njihova prava, koji su žrtve proganjanja, rata, te se želi govoriti i stati u njihovu obranu.

Ističući potrebu pravde, mira i pomirenja, za komisiju je od posebne važnosti duhovna dimenzija.
 

Godišnja izvješća komisije Justitia et Pax o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini

Reports about the state of human rights in Bosnia and Herzegovina


 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: