Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. ožujak 2019.

Vijesti

Vatikan, 21. ožujak 2018.

PAPA: MOLITVA JE BISKUPOVA PRVA ZADAĆA

Na svetkovinu svetoga Josipa u bazilici Svetoga Petra papa Franjo za biskupe zaredio trojicu članova papinskog diplomatskog zbora

Papa Franjo je na svetkovinu svetoga Josipa u bazilici Svetoga Petra za biskupe zaredio trojicu članova papinskog diplomatskog zbora. Sveti je Otac u svojoj propovijedi istaknuo da je u biskupu okruženom njegovim svećenicima, sâm Gospodin Isus Krist, postavši Velikim svećenikom zauvijek, prisutan među nama. Ta putem biskupova poslanja, sâm Krist nikad ne propušta navijestiti Evanđelje i dijeliti sakramente vjere onima koji vjeruju.

Sveti je Otac budućim biskupima prizvao u pamćenje da je biskupska služba služenje bližnjima, a ne čast. Rekao im je da su oni izabrani od ljudi i za ljude kako bi se brinuli o stvarima koje se tiču Boga. Papa Franjo ih je u tom kontekstu upozorio da nisu odabrani za druge stvari, za druge poslove, za svjetovnost, za politiku. Također ih je zamolio da bježe od napasti da postanu prinčevi.

Papa je napomenuo da je biskupova prva zadaća molitva. Papa Franjo je upozorio da biskup koji ne moli ne obavlja svoju dužnost, ne ispunjava svoje zvanje. Što se tiče onih koji sudjeluju u biskupovom poslanju, Sveti je Otac zatražio od biskupa da budu blizu dijecezanskom svećenstvu. Kad svećenici zatraže susret s biskupom, trebali bi se moći susreti s biskupom tog dana ili, najkasnije, dan nakon što su zatražili susret.

Novozaređeni biskupi su: mons. Waldemar Stanisław Sommertag iz poljske dijeceze Pelplin, a koji je 15. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Nikaragvi; zatim mons. Alfred Xuereb iz malteške dijeceze Gozo koji je 26. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Koreji i Mongoliji; i mons. José Avelino Bettencourt iz kanadske nadbiskupije Ottawa koji je 26. veljače ove godine imenovan apostolskim nuncijom u Gruziji i Armeniji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. ožujak 2019.

    Papa Francesco a Loreto: tutta la visita in un minuto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: