Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. ožujak 2019.

Vijesti

Sarajevo, 13. ožujak 2018.

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA U KATEDRALNOJ ŽUPI SARAJEVO

Na temu „Danas si ti prorok - u svom domu i svom zavičaju“

Na četvrtu nedjelju korizme, 11. ožujka 2018., u organizaciji sarajevske katedralne župe Presvetog Srca Isusova održana je duhovna obnova za odrasle na temu „Danas si ti prorok - u svom domu i svom zavičaju“, koju je animirala s. Marina Jurišić uz suradnju s. Ljubice Stjepanović, s. Radmile Ilinović i s. Franciske Ivanović - Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

U popodnevnim satima četvrte korizmene nedjelje okupilo se tridesetak odraslih kao prvi kršćani u katakmobama, podrumskoj novouređenoj dvorani katedralnog župnog dvora. Uz pomoć animatorice s. Marine, sudionice su razmišljale o proročkoj službi danas u našoj Crkvi. Koliko je važno prije svega živjeti ovaj sadašnji trenutak, koji nam uvijek nekako izmiče i kojim smo najčešće nezadovoljni. Svoje nezadovoljstvo iskazujemo uzdasima koji ukazuju na težinu života kojim živimo. Da bismo samima sebi na neki način olakšali životni teret bitna je svijest o uronjenosti u Boga koju smo zadobili sakramentom krštenja. Ovim sakramentom postali smo i službeno proroci, ne oni koji proriču sudbinu i budućnost, nego proroci kao glas Božji u narodu.

Ponekad se pitamo što može o Bogu reći bolesna osoba, netko tko možda zbog svoje invalidnosti nema ni onu razumsku dimenziju. Tu ćemo se iznenaditi da takve osobe najviše prorokuju. Jer prorokovati znači pozivati na mir, ljubav, samilost i velikodušnost prema čovjeku, i u tome nijedan prorok koji govori ne može biti uspjeliji od onoga koji treba našu pomoć. Prorok izaziva akciju kod drugoga, akciju obraćenja, mijenjanja ružnih životnih navika, naposljetku i želju za promjenom. Iz te želje za boljim životom proizlazi i naša ranjivost koja ponekad u nama budi osjećaje usamljenosti i bespomoćnosti. Da nismo sami, posebice u našoj patnji, odbačenosti, iznevjerenosti, prijeziru ukazuje nam život Proroka nad prorocima – Isusa Krista, koji je došao na ovaj svijet da zacijeli naše rane svojom ljubavlju. A ljubav kojom Bog ljubi jest ljubav koja se predaje do smrti, kako bi ljubljeni živjeli. 

Proricanje o ljubavi pronaći ćemo danas u bilo kojem časopisu koji redovito objavljuje horoskop. Način na koji smo danas obaviješteni o ljubavi, zdravlju ili poslu iz dnevnih novina možemo pronaći i u biblijskim prorocima. Problem je samo u tome što ćemo za Biblijom teže posegnuti, radije ćemo izabrati i novine od proteklog mjeseca nego tešku knjigu koja ne privlači svojim intrigantnim naslovima, slasnim temama i zanimljivim kolumnama. Biblija - kao djelo proroka koji su s Bogom razgovarali trebala bi zbog svoje sveobuhvatnosti biti vodič kroz naš život i jedina riječ koju ćemo tražiti kako bismo znali što možemo očekivati od današnjega dana. Zato ne ustežimo se svaki dan barem nekoliko minuta ostati uz Sveto pismo, dopustiti da nam govori kako bismo mi mogli govoriti drugima. 

Da prorok ne bi ostao bez časti u svom zavičaju i domu dolikuje da se njegova djela ne suprotstavljaju onome što govori. Najveću proročku službu obavili su oni koji su u tišini, bez riječi, bili spremni dati svoj život za svoj narod i dom..., samo su neke od misli i poticaja o kojima smo osobno i zajednički promišljali na temu duhovne obnove. 

Sudionici su svoja promišljanja i razmjenu iskustava, okrunili euharistijskim slavljem u večernjim satima u sarajevskoj katedrali. U koncelebraciji vlč. Dražena Mirčića i vlč. Josipa Kneževića euharistijsko slavlje predslavio je vlč. Marko Masjtorović, župnik i dekan sarajevskog dekanata. Također sudionice su imale prigodu pristupiti i sakramentu pomirenja. Liturgijsko pjevanje animirao je band Veritas. Duhovnu obnovu su završili klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Zajedništvo u sunčanom danu blagdanske nedjelje završili su prigodnim domjenkom u župnom dvoru uz obilježavanje 80-tog rođendana vlč. Miroslava Agostinia, umirovljenog svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. (kta/ssf)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: