Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. ožujak 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 10. ožujak 2018.

Članovi Austrijske biskupske konferencije u svetištu Drinskih mučenica

Kraljica Svete Krunice, svake prve srijede u mjesecu, na slavlje Svete misne žrtve i duhovnu okrjepu okuplja djelatnike i učenike Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“. Tom prigodom, utječući se zagovoru zaštitnika Centra, sv. Josipu i blaženim Drinskim mučenicama, djelatnici i učenici u molitvenom zajedništvu sa svojim svećenicima i redovnicama prose Božji blagoslov za svoj rad i svakodnevno životno koračanje.

Srijeda, 7. ožujka 2018. ostat će u posebnom sjećanju jer je redovito molitveno okupljanje bilo obogaćeno nazočnošću i sudjelovanjem članova Austrijske biskupske konferencije, koji su u sklopu svoga proljetnog zasjedanja i boravka u BiH posjetili i KŠC „Sv. Josip“, kao i brojnih svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika Sarajeva.

Na početku Misnog slavlja vlč. Ljubo Zelenika, rektor crkve Kraljice Svete Krunice i odgojitelj u Internatu KŠC-a „Sv. Josip“, pozdravio je sve nazočne i uputio riječi dobrodošlice. Uslijedilo je Misno slavlje koje je predslavio i prigodnu propovijed uputio biskup Biskupije Klagenfurt mons. Alois Schwarz u zajedništvu s predsjednicima Biskupske konferencije BiH i ABK-a, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i bečkim nadbiskupom Christophom kardinalom Schönbornom, biskupima dviju biskupskih konferencija i apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini Luigijem Pezzutom, a uz koncelebraciju sjemenišnih odgojitelja, profesora i drugih svećenika.

Biskup Schwarz izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nazočnosti članova ABK-a u crkvi sestara Kćeri Božje ljubavi i školi koju je svojedobno osnovala Austrijanka Majka Franziska Lechner, utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, i nije skrivao radost zbog susreta sa sestrama Kćeri Božje ljubavi čije su članice i dvije sestre Austrijanke, Majka Franziska i s. Berchmana, koje su i jedan od povoda njihova dolaska.

„Mi smo ovdje na mjestu gdje mučenice sestara Kćeri Božje ljubavi imaju svetište. Sestre se znale da ima nešto za što se isplati živjeti, ali i sigurnost da ima nešto za što se isto tako isplati umrijeti“, kazao je mons. Schwarz u propovijedi koju je s njemačkog prevodio mons. Pavo Jurišić.

Osvrnuvši se na KŠC „Sv. Josip“, biskup Schwarz istaknuo je da se danas tu obrazuje mladost koja dobiva i vjerski odgoj, upućujući na zapovijedi koje pokazuju životnu mudrost.

„Važno je da u ovoj školi uz katolike u klupama sjede i pravoslavci i muslimani i da zajedno mogu učiti. Uvjeren sam da nakon školovanja mogu zajedno i živjeti“, rekao je propovjednik zahvalivši svim odgojiteljicama i odgojiteljima te učiteljicama i učiteljima na njihovu angažmanu u svjetlu dijaloga, humanizma i kršćanskih vrjednota.

„Papa Franjo je jednom citirao jednu izreku 'Da bi se odgojilo jedno dijete, potrebno je čitavo selo'. Ova škola je jedno 'čitavo selo' u gradu Sarajevu. Želim da imate mnogo radosti u ovom zajedništvu i tu radost dalje dijelite“, poručio je biskup Schwarz.

Misno slavlje obogatili su čitači i pjevači, učenici KŠC-a i zbor Internata KŠC-a „Sv. Josip“, predvođeni ravnateljem vlč. Mariom Ćosićem i odgojiteljima vlč. Ljubom Zelenikom, s. Antonijom Lučić i s. Leonardom Pirner.

Na kraju bogoslužja posebno milostan i dirljiv trenutak bila je zajednička molitva nad/biskupa, svećenika, redovnica i vjernog puka pred oltarom blaženih Drinskih mučenica. Blažena s. Berchmana Leidenix, drinska mučenica koja je bila posebno angažirana u odgoju i školstvu, podrijetlom je iz Austrije. U blizini i molitvenom zajedništvu članova ABK-a s našom mjesnom Crkvom zrcalio se zagovor blaženih sestara Austrijanki koje je u prošlosti Božji naum doveo na bosansku Njivu Gospodnju. (kta/n.m.)


Foto: Katolički tjednik

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. ožujak 2019.

    Papa: in Quaresima la preghiera ci illumini

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: