Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 23. veljača 2018.

PAPA FRANJO MLADIMA: NE SKRIVAJTE SE IZA EKRANA!

Papina poruka u prigodi Svjetskog dana mladih koji se na biskupijskoj razini obilježava na Cvjetnicu, 25. ožujka

Svjetski dan mladih jest za hrabre. Nemojte se skrivati iza ekrana – istaknuo je papa Franjo u svojoj poruci u prigodi spomenutog Dana koji se na biskupijskoj razini obilježava na Cvjetnicu, 25. ožujka, nastojeći pritom pomoći mladima nadvladati strahove i razlučiti istinski poziv.

Sveti je Otac napomenuo da predstojeće 33. izdanje Svjetskog dana mladih predstavlja novi korak u pripremi za Svjetski dan mladih 2019. u Panami. Također prethodi biskupskoj sinodi na temu „Vjera, mladi i razlučivanje zvanja“, koja će se održati u listopadu ove godine, ističući tako važnost mladih u životu čitave Crkve.

Promišljajući o riječima arkanđela Gabrijela „Ne boj se!“, koje on upućuje Blaženoj Djevici Mariji, papa Franjo je pozvao mlade da imenuju svoje strahove. Danas postoje mnoge mlade osobe koje neprekidno fotošopiraju svoje slike ili se skrivaju iza lažnih identiteta kako bi se prilagodili umjetnim i nedostižnim standardima. Nesigurnost tržišta rada, osjećaj nedostatnosti i manjak emocionalne sigurnosti ostali su strahovi koji pogađaju mlade – stoji u poruci.

U trenucima kad sumnje i strahovi preplavljuju naša srca, razlučivanje je ključno kako ne bismo tratili vrijeme i snage bivajući zahvaćeni ispraznim i bezličnim duhovima – napomenuo je Papa dodajući da Biblija ne ignorira ljudsko iskustvo straha. Abraham, Jakov, Mojsije, Petar, apostoli, pa i sam Isus iskusili su strah i muku. Izraz „Ne boj se!“ u Svetom pismu ponavlja se 365 puta, kao da nam se time želi reći kako Gospodin želi da budemo slobodni od straha svaki dan u godini – istaknuo je papa Franjo.

U poruci nadalje stoji da razlučivanje ne bi smjelo biti samo pojedinačni napor u introspekciji, nego također ono znači otvoriti se Bogu i drugima koji nas mogu voditi zahvaljujući svom iskustvu. Autentični kršćani ne strahuju od otvaranja drugima – napisao je Sveti Otac te potaknuo mlade da se ne zatvore u tamnu sobu u kojoj su jedini prozor u svijet kompjuter i pametni telefon.

Kao što anđeo naziva Mariju njezinim imenom, tako je i svatko od nas osobno pozvan od Boga. Po Božjoj milosti, možemo biti hrabri usprkos sumnjama, teškoćama i kušnjama koje se pojavljuju na našem putu. Ako dopustimo da nas dotakne Marijin primjer, možemo također naučiti ljubiti Boga i posvetiti se služenju najslabijih i najsiromašnijih među nama. Dragi mladi, dok se približava Svjetski dan mladih u Panami, pozivam vas da se pripremite s radošću i oduševljenjem – poručio je papa Franjo te zaključio – Svjetski dan mladih je za hrabre! Prihvaćate li izazov? (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: