Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

13. prosinac 2018.

Vijesti

Detalj sa susreta

Detalj sa susreta

Banja Luka, 22. veljača 2018.

BISKUP KOMARICA PRIMIO DELEGACIJU ODBORA HRVATSKOG SABORA ZA HRVATE IZVAN RH

Delegaciju je predvodio prof. dr. Božo Ljubić

U četvrtak, 22. veljače 2018. delegacija Odbora Hrvatskog sabora za Hrvate izvan RH, prigodom službenog boravka u Banjoj Luci, posjetila je banjolučkog biskupa mons. Franju Komaricu. Delegaciju je predvodio prof. dr. Božo Ljubić.

U otvorenom, informativnom razgovoru biskup Komarica je izrazio zahvalnost Vladi RH za pruženu financijsku potporu naporima Banjolučke biskupije da obnovi barem dio tijekom rata uništenih crkvenih objekata, kao i za njezine karitativne i odgojno-obrazovne ustanove koje služe ne samo malobrojnim preostalim Hrvatima, nego općem dobru ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Također je spomenuo da se, nažalost, nije skoro ništa ostvarilo od obećanja koja su dali bivši predsjednici Hrvatskog Sabora Reiner i Petrov s obzirom na realiziranje barem nekih od brojnih konkretnih prijedloga i projekta koje su predložili on osobno te zajedno s drugim predstavnicima Katoličke Crkve u BiH, kao i s predstavnicima Udruga prognanih Hrvata s područja entiteta RS u BiH. Izrazio je žalost što se u Hrvatskom saboru, s obzirom na aktualnu temu „Hrvatsko pitanje u BiH“ uglavnom raspravljalo o ustavno-zakonodavnim pitanjima neravnopravnosti Hrvata u entitetu FBiH, a ne i o izuzetno dramatičnoj situaciji hrvatske populacije u drugoj polovini države, tj. u entitetu RS, gdje je ta populacija – kontinuiranim nemarom hrvatskih političkih predstavnika iz BiH, ali i iz RH pred potpunim iskorjenjivanjem. Naveo je konkretne, najnovije porazne podatke s kraja 2017. g. da u 75 župa na području entiteta RS živi tek oko 8.000 katolika, što je manje od 5 % od predratnog broja katolika na tom području. Svoje je sugovornike zapitao, zašto se taj zločin nad domicilnim hrvatskim narodom i Katoličkom Crkvom u ovom dijelu BiH uporno prešućuje od strane hrvatskih političara, kako domaćih tako i iz RH?

Podsjetio je na jedno od neotuđivih prava svakog čovjeka, pravo na imovinu i rodni kraj i ponovio svoj ranije više puta upućivani apel Hrvatskom saboru da konačno donese deklaraciju kako nitko ne može imati pravo proglasiti da su održivi povratak prognanih Hrvata iz BiH i obnova njihovih porušenih kuća i imanja gotovi, dok postoji i jedan prognani Hrvat s područja BiH čija porušena kuća i imanje nisu obnovljeni.

Biskup Komarica je apelirao na članove delegacije Hrvatskog sabora da se državno vodstvo Republike Hrvatske ugleda u državno vodstvo Srbije, te se konačno počne – u duhu Ustava RH i međudržavnih obveza – zauzimati za povratak i opstanak Hrvata na cijelom području BiH, a ne samo na području Federacije, kao što se to – uglavnom – činilo tijekom svih proteklih godina. Ponovio je svoje od ranije poznate prijedloge da se kroz ustavne reforme osigura i Hrvatima u entitetu RS izbor njihovih istinskih predstavnika u Narodnoj skupštini RS-a i u Vijeću naroda RS, te da se hitno donese strategija Vlade RH glede spašavanja ljudskih, kulturnih, duhovnih i materijalnih resursa hrvatskog naroda na području cijele Bosne i Hercegovine, napose u entitetu RS, gdje su oni osobito dramatično ugroženi.

Predsjednik saborskog Odbora Ljubić složio se s biskupovim tvrdnjama, pojasnivši kako osobno u svojoj sadašnjoj funkciji nastoji učinkovito pridonijeti zaživljavanju vladavine pravne države na području cijele BiH. Iznio je i niz objektivnih poteškoća i prepreka za učinkovitiju i svestraniju pomoć hrvatskoj populaciji na području cijele BiH. Naglasio je potrebu većeg međusobnog upoznavanja i višestrukog povezivanja u solidarnosti hrvatskog naroda iz BiH i RH, kao i hrvatske dijaspore. Izrazio je nadu da će doći do poboljšanja međusobnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda te će i obespravljenim Hrvatima iz entiteta RS biti bolje. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    12. prosinac 2018.

    La fiducia, chiave del riscatto

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2018 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: